Пак сигнал за високи цени на лекарства 26.07 | 18:05

"Има много папки за проверяване", съобщи Кокинов за сигнала срещу "Софарма" за завишени цени на суровините

От Екип iNews

Бивши служители във фармацевтичната компания "Софарма" разкриха пред TV7, че от години с офшорки и посредници, българският производител внася на силно завишени цени суровините за лекарствата си, а в момента унищожава доказателствата за тези търговски операции.

Сигналът за високите цени на медикаментите бе подаден от телевизията до Софийска градска прокуратура (СГП), като фактите по разследването - че след приватизацията на "Софарма" от Огнян Донев, в компания е започнало помпане на цените на лекарствата, са дадени лично на градския прокурор Николай Кокинов.

Самият градски прокурор потвърди пред iNews за подадения сигнал в прокуратурата.

Кокинов съобщи за iNews, че в момента сигналът се проверява. "Той бе внесен в деловодството преди броени часове. Работим и ще работим по него. Ще го проверим", коментира той.

Градският прокурор обясни, че материалите по разследването са обемни и "има много папки за проверяване". Но по думите му за момента няма да се изисква специална защита за бившите служители на "Софарма".

Според информация на телевизията пък системата за надуване на цените е чрез силно завишаване на цените, по които се внасят суровините. Според експерти здравното министерство трябва да провери цените на суровините, за да намалят и тези на лекарствата. С договори за доставка на суровини на по-малки производители на лекарства обаче, Огнян Донев успешно монополизирал пазара у нас.

"Най-обикновеният начин е като мине през твоя фирма. Другият начин е, ако се договориш с производителя", обяснява бивш служител на "Софарма".

Системата е чрез включване на доставки за фирми в затруднено положение, задлъжняване на тези компании и прехвърляне на 51% от активите им на Огнян Донев.

Според бившите кадри на "Софарма" сега под натиск са няколко фармацевтични фирми.

Водещи

Най-четени