Пак скандал в здравното министерство 09.03 | 14:20

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков даде на премиера справка за суми, получени по граждански договори на консултантите по МЗ

От Кремена Бедерева

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков даде на премиера справка със суми, получавани по граждански договор за 2010 г. и за 2011 г. на консултанти по програми към Министерството на здравеопазването (МЗ).

Справката по програмите към МЗ е по програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и тези за подобряване на контрол на туберкулозата и за Националната програма по туберкулоза.

Списъкът с имената беше раздаден на журналисти в Народното събрание, информира БТА. Шарков уточни, че в него, освен служители на Министерството на здравеопазването (МЗ), има и външни лица. Според десния депутат проблемът е, че не е редно служители на трудов договор в една институция да получават допълнително пари и по граждански договор към същото ведомство, каквито са повечето случаи от списъка.

Сред взелите суми в евро са и шофьори в МЗ, както и секретарка във финансова дирекция, които според справката са получили суми по-големи от някои консултанти по програмите. Допълнителните възнаграждения на шофьорите, например са от порядъка на 5880 евро и 4200 евро по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

"Не би трябвало да съществува тази практика, не е редно, дадох списъка на премиера", коментира Ваньо Шарков. "Не съм убеден, че всичките са служители на министерството", допълни той. "Някои от тях са служители на министерството, но вероятно има и външни лица. Има хора, които са получили доста сериозни възнаграждения (има и 15 000 евро) на фона на това, което се случва в страната, и това е по граждански договор. Има хора, които трябва да отговарят”, каза още Ваньо Шарков, цитиран от Агенция "Фокус".

Той показа списъка, където може да се види поименно и по цифри кой колко е получил през 2010 г. и 2011 г.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването са извършени множество нарушения при разходването на средствата от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария". "Не може този, който контролира програмата, да бъде изпълнител, как ще контролира себе си?! Проведени ли са конкурси, как са избирани тези хора? Провеждани ли са обществени поръчки за избор на изпълнители", попита той.

Д-р Кацаров каза, че информацията, с която разполага, е, че нарушенията са извършвани в периода 2010-2011 г., но допуска, че и преди това са правени такива. Той разказа как преди година зам.-здравният министър Десислава Димитрова е сезирала министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и министъра на финансите Симеон Дянков за поредица от нарушения при разходването на средствата от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария".

Димитрова иска да бъде направен одит на цялата програма и тъй като е била упълномощена със заповед да бъде възложител по тази програма, е казала, че спира да изпълнява тази роля, докато не се направи одит, защото твърди, че има маса нарушения, включително и липса на каквато и да било отчетност, каза той.

"Без фактури, без нищо. Само един лист хартия, на който пише – днес се срещаме с 1 000 души, дайте ни по 7 евро на човек. Цялото управление е такова – като нямаш цел, като нямаш идея, като нямаш стратегия, става така. Главният виновник за лошата здравна политика се казва Бойко Борисов. Като няма посока, още пет министъра да смени, нищо няма да се промени", заяви д-р Кацаров.

Разбира се, не закъснява и реакцията на тези обвинения от страна на засегнатите - на нападките, че служители от МЗ са получавали възнаграждение по програми, финансирани от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, и че има нарушения по програмите, от здравното министерство заявяват, че "през 2010 и 2011 г. от безвъзмездната помощ на Глобалния фонд по трите програми в МЗ са постъпили общо 35 398 205 лева, а усвоените средства по тях са в размер на 29 969 056 лева.

По трите програми за борба със заболяванията са сключени 233 договора за финансиране и изпълнение на дейности с подполучатели на територията на цялата страна, в т.ч. 122 договора с НПО и 111 договора с лечебни и здравни заведения.

Средствата, които са дадени за възнаграждения на служителите в МЗ през тези 2 години, са 1.68% от безвъзмездната помощ. Сред тези служители няма шофьори на щат в МЗ, нито шофьори и секретарки на министъра, заявяват от МЗ.

Според здравното министерството твърдението е нелепо, защото транспортът се осигурява от Националната служба за охрана, откъдето съответните лица получават възнаграждението си. Няма конфликт и служителите на МЗ да получават възнаграждение за дейности по програмите, тъй като те трябва да ги изпълняват, а не да контролират реализацията им.

Контролът върху изпълнението на дейностите по програмите се извършва от секретариата на Глобалния фонд, от международна одиторска фирма, избрана съгласно изискванията на Фонда и от регионалния представител на Фонда KPMG (също международна одиторска фирма). Всички тези органи нямат нищо общо с МЗ, категорични са от министерството.

Общо от 2004 г., когато са започнали програмите, досега в държавата са постъпили 82 млн. лева. Това са най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд, по които не е изхарчен нито един лев без предварителното одобрение на донора.

Изразходените средства се одитират ежегодно от независим одитор, а самият Глобален фонд, чрез неговия местен представител за България ежедневно проследява сключените договори и извършените разходи. Досега не са установени нарушения по разходването на средствата.

Не закъсня и реакцията от страна на всички дългосрочни консултанти, отговарящи за изпълнението на подцелите по програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков те изразяват своето несъгласие с публикувана информация от страна на Центъра на защита правата на пациентите в здравеопазването.

Според тях се оставя впечатление, че програмите не вършат никаква работа и показателите са нулеви.

"Според нас активно се допринася за свалянето на министъра на здравеопазването. Инициираният скандал може да доведе до преждевременно оттегляне на Глобалния фонд от България и до спиране на работата на тези организации, а оттам до спиране на услугите, които подпомагат нивото на ХИВ в страната ни да се задържи ниско, а туберкулозата да започне да се ограничават.




Водещи

Най-четени