Парите за подслушване отиват за здраве 05.12 | 17:05

За първи път парите от осигуровки ще отидат по направление

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие бюджета на Министерство на здравеопазването за 2014 г. Парите за здраве за следващата година ще са в размер на 359 млн. лв.

Част от средствата за финансиране на ведомството ще дойдат от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и в частност от прилагането на СРС-та. Предложението за това е на здравната комисия. "Ще се намалят разходите от бюджета на ДАТО и парите за прилагане на специални разузнавателни средства. Прекалено много пари бяха отделени за подслушване, редно е да отидат за здраве", коментира председателят на комисията Нигяр Джафер.

По думите ѝ за първи път от пет години парите от здравни осигуровки ще отиват само за здраве. Опозицията от ГЕРБ възрази срещу планирания за 2014 г. бюджет на здравното министерство.

"Бюджетът на Министерството на здравеопазването е с 9 мил. лв. по-малко от 2013 и е натоварен с повече плащания като потребителската такса за пенсионерите и фонд "Инвитро", изказа притеснението си депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя предложи увеличаване със 7 мил. лв. на средствата за фонд "Ин витро", които да бъдат предоставени от бюджета на ДАНС. Мнозинството от управляващи отхвърли предложението на опозицията.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев отбеляза, че в здравния сектор предстои реформа и трябва да се избере модел на тази реформа.

"Знам колко много системата на здравеопазването се използва за политика. Аз бих подкрепила всяка промяна в положителна посока, но за съжаление не я виждам в този бюджет. Няма стратегия, няма общи действия, има само епизодични", коментира Дариткова.

Водещи

Най-четени