Пасивното пушене води до деменция 13.01 | 11:50

Учени твърдят, че дори и да не пушим, сме изложени на множество рискове

От Елена Кирилова

Пасивното пушене увеличава вероятността от развиване на тежка форма на деменция, твърдят британски и китайски учени, цитирани от Daily Mail.

Според тях може да се стигне и до сериозни сърдечносъдови заболявания, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове.

Данните са резултат от проучвания на специалисти от Медицинския университет на Анхуей, Китай, и на Кингс Колидж в Лондон. Експертите са търсили връзка между деменцията и пасивното пушене и за целта са изследвали около 600 души от пет китайски провинции.

Изследването е проведено в периода 2001-2003 г., а през 2007 и 2008 г. е направена подробна проверка.

Резултатите показали, че при пасивно пушене при 10 на сто от изследваните, се е развила тежка форма на деменция. Според учените това е пряко свързано със силата на контакта с тютюнев дим и продължителността на този контакт.

Според БТА Китай е на първо място в света по брой на пушачите, което прави проучването особено важно за страната. Други проучвания сочат, че повече от половината от населението на Китай ежедневно е подложено на цигарен дим. Статистиката показва, че страната е и първа в света по брой на случаите на деменция.

Водещи

Най-четени