Печени или сурови ядки трябва да ядем? 31.03 | 10:11

И двата варианта крият някои рискове

От iNews.bg

Ядките и семената са изключително полезни. Те са важна част не само от диетата на суровоядеца, а трябва да намират място в менюто на всички хора. Научно доказано е, че шепа ядки влияе благотворно на дейността на мозъка, а и носи полза на целия организъм.

Въпросът е сурови или печени да ги консумираме?

Истината е, че и двата варианта крият някои рискове. Печените ядки, които купуваме от магазина, обикновено са запечени в мазнина. По принцип ядките съдържат минимално количество натрий, но производителите често добавят доста стабилни количества при печенето. Съвсем логично ако следите стриктно своя прием на сол, най-добре е сами да ги запичате.

От друга страна, суровите ядки, когато не са предварително накиснати във вода или изсушени, съдържат субстанции, вредни за здравето. Различните растения, от които идват ядките, често съдържат специфични ензими, чиято цел е да предпазят растението от преждевременно покълване или пък от инсекти.

Какви точно са рисковете, разберете на страницата на Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени