Пийте бира, за да ви е здрав мозъка! 02.02 | 11:09

Хмелът съдържа съединение, което предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон

От Кремена Бедерева

Хмелът, който се използва за производство на бира, съдържа съединение, което предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, съобщи РедОрбит.

Доказателствата, че оксидативните увреждания на невроните играят роля за появата на мозъчни заболявания, са все повече, обясниха учените от факултета по химия и химически технологии от университета на Ланчжоу. Ако бъде открит метод за предпазване на тези клетки от увреждане, е възможно болести като Паркинсон и Алцхаймер да станат предотвратими и лечими.

Съединението в хмела може да постигне точно такъв ефект. Съединението ксантохумол е привлякло вниманието на китайските учени заради полезните си свойства. То е антиоксидант, предпазва сърдечносъдовата система, има и противоракови свойства. Затова те решили да проверят как действа върху мозъчни клетки.

В лабораторни условия ксантохумолът унищожава свободните радикали. Третирането на невронни клетки от плъхове с него значително повишава защитните гени и съответните генни продукти. Това означава, че съединението може естествено да предпазва невронните клетки и да предотвратява невродегенеративни заболявания.

Водещи

Най-четени