Плащат на болниците дори при доброволно напускане на пациента 11.03 | 17:33

Лечебните заведения ще получават финансиране от Здравната каса за спешни и особено тежки случаи дори при надхвърлен лимит

От iNews.bg

Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) вече ще плаща на болниците процедурите за лечение на пациентите, дори те да са прекратили преждевременно хоспитализацията си по свое желание. Това реши правителството на днешното си редовно заседание.

Министрите гласуваха новата Методика за остойностяване и заплащане на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ, в извънболничната дентална помощ и на комплексното диспансерно наблюдение на пациентите с кожно-венерически и психични заболявания.

Новите методики са одобрени от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и са внесени от управителя на НЗОК чрез министъра на здравеопазването в Министерския съвет, заедно със становището на министъра на финансите и на министъра на здравеопазването.

Методиката дава за първи път възможност за заплащане на дейности в болничната медицинска помощ, дори и да не са изпълнени всички индикации за хоспитализация, ако единствената причина за това е доброволното преждевременно напускане на лечебното заведение от страна на пациента. Той може да откаже по всяко време оказваната му медицинска помощ, като преждевременното му напускане преди изтичане на срока за хоспитализация няма да доведе до отказ на Здравната каса да заплати предвидените клиничните пътеки и назначеното лечение. Заплащането на медицинските дейности в тези случаи ще се извършва след проверка от страна на НЗОК.

Предвижда се също месечните стойности на дейностите в болниците да бъдат увеличени в случаи на необходимост от спешна диагностика и лечение, реши още кабинетът. Дава се възможност и за заплащане по изключение на болниците при превишаване на месечните стойности, но само при особено тежки или сложни медицински случаи или форсмажорни обстоятелства. Допълнителното финансиране от страна на НЗОК в тези случаи обаче ще става само с решение на Надзорния съвет и при наличие на бюджетни средства.

 

Новите правила създават механизми за финансова дисциплина при изразходването на бюджетни средства за заплащане на клинични пътеки и медицинско лечение, така за извършване на спешна диагностика и лечение в спешни и особено тежки случаи, независимо от надхвърляне на лимита на болницата, гласят мотивите за решението.

Методиките са одобрени от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и са внесени от управителя на НЗОК чрез министъра на здравеопазването в Министерския съвет, заедно със становището на министъра на финансите и на министъра на здравеопазването.

Водещи

Най-четени