По-малко млади са инфектирани с ХИВ/СПИН тази година 30.11 | 15:49

През 2010 г. 55% от заболелите са били между 15 и 29 г. През 2011 г. процентът е 38 на сто

От iNews.bg

166 са новорегистрираните случаи на ХИВ от началото на годината до сега, като от тях 31 са жени, а почти четири пъти повече са мъжете – 135. Това показват данните на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването (МЗ), съобщени от ведомството по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември.

Като цяло данните за изминалата година показват намаление на случаите на новоинфектирани български граждани, а значително намаляване се отчита при млади хора до 29 години. Ако през 2010 година 55% от заболелите са били на възраст от 15 до 29 години, то тази година този процент е 38.

Най-младият, инфектиран с ХИВ, през тази година е на 17 години (за сравнение – през 2010 година тази граница бе паднал до 15 години).

Горните цифри обаче означават, че се увеличава броят на заболелите в една по-късна възраст между 40 и 49 години – с 14%. На този етап няма коментар на тези цифри, тъй като, за да се направи анализ, трябва по-задълбочено проследяване.

Най-много от новорегистрираните случаи са в София – 72, следват Пловдив – 27, Варна – 12 и Пазарджик – 11.

И тази година рисковите групи, с най-голям брой заболели, остават зависимите лица, които използват интравенозно наркотици, но се отчита тревожното увеличение с 6% на инфектирани сред групата мъже, които правят секс с мъже - 43. 56 наркозависими са се заразили с вируса на ХИВ през годината.

Това обаче са само тенденции, тъй като сравнението на цифрите показва, че най-много са случаите на инфектиране по сексуален път – от общия брой новорегистрирани тази година това са 108, като от тях реално над 60% са хетеросексуални.

Необезопасеният сексуален контакт остава и най-често срещаният път на заразяване и разпространение на болестта, коментира д-р Тонка Върлева, директор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" . Тя открои още и това, че мотото тази година на кампанията "Презерватирай се!" нарочно е избрано като неутрално – не е насочено към определена група, нито поставя акцент върху морала.

"Така мотото е насочено към всички и акцентира върху избора – а безопасността и проблемът със СПИН винаги са въпрос на личен избор", подчерта и Анина Чилова, психолог от Националния център по обществено здраве и анализи, която работи към програмата.

Към момента в страната се наблюдават общо 705 души, като от тях 432 се възползват от антиретровирусната програма. На тях им се предоставя напълно безплатно целия комплект медикаменти, като болните се проследяват от специалисти в 4 лечебни заведения – в инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна и Плевен. От всички регистрирани до този момент в България обаче вече около 600 души са починали, отговори д-р Върлева.

Така, отново при сравнение на цифрите, се оказва, че малко над 103 души не провеждат лечение и не се намират под никакъв контрол на програмата.

Освен това регистрираните случаи не означават реален брой заболели и съответно - преносители на инфекцията. "Реалният брой на ХИВ позитивните българи може да се очаква да е около 3500-4000", признаха още от програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Според Тонка Върлева България остава в силно рисковата група от страни от Източна Европа, където обстановката е епидемична, въпреки че в страната ни заразените със СПИН са под 1% от населението (какъвто е международният стандарт за епидемична обстановка).

На пресконференцията директорът на програмата подчерта колко е важно бременните жени да си правят специалните изследвания за вируса на ХИВ/СПИН, тъй като при навременно прилагане на антиретровирусната профилактика в 98% от случаите детето остава здраво. Тази година 6 бременни жени са регистрирани като носители на вируса, а 2 са българчетата, които са родени ХИВ позитивни.

"С един тест – спаси два живота" - с този призив се включи и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков.

По думите му в последните години СПИН от безнадеждно заболяване се е превърнал в хронична болест, чието лечение постига близо 20 години нормален и адекватен живот. Той подчерта, че България навреме и отрано поддържа едни европейски стандарти на лечение, заради което и може да се похвали с добри резултати.

Към тази година програмата включва 21 медикамента за поддръжка и лечение на ХИВ позитивни лица, а от следващата година към списъка ще бъдат включени още два препарата.

"Така медикаментите ще станат 23 и ще покрият пълния цикъл на развитие на вируса в организма", обясни Тасков. Въпреки редицата позитивни новини от целия свят за борбата на учените срещу вируса на СПИН, Христо Тасков каза, че не може да се очаква в следващите няколко години да се открие и въведе в употреба ваксина срещу болестта.

От програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" представиха и резултатите от извършеното тази година. В кампаниите през цялата година са достигнати над 145 000 български граждани, като от тях само 59 000 са се изследвали в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в България.

Раздадени са повече от 1 256 000 презерватива и то не само в центровете, поддържани от програмата, но и благодарение на сътрудничеството с 59 неправителствени организации, с които се работи и е достигнато до заведенията, дискотеките, училищата.

Кампанията на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и тази година ще протече на няколко етапа, като на 1 декември тя ще бъде изключително интензивна и акции ще има във всички областни градове.

Кампанията ще премине под мотото "Презерватирай се!", а първият й етап ще завърши с 5-часов рок концерт на 16 декември в зала "Фестивална" в столицата, представен от посланика на борбата срещу СПИН в страната ни певицата Милена Славова.  

Водещи

Най-четени