Повече мускули за по-дълъг живот? 21.03 | 16:43

Мускулната маса може да се окаже по-коректен индикатор за продължителността на живот от индекса на телесната маса

От iNews.bg

Открай време индексът на телесната маса (ИТМ, израз на съотношението между теглото и ръста) се използва като показател за здравословното тегло на един човек. Ако този индекс е по-висок от 25, тогава се препоръчва да предприемете промени в хранителния си режим (диета) и да потърсите начини за увеличаване на физическата си активност, за да избегнете евентуални здравословни проблеми.

За съжаление ИТМ е доста некоректен, тъй като не взима предвид много фактори, които могат да се отразят на личното тегло. В това число попадат мускулната маса, костната плътност, водата в тялото и т.н. Нещо повече, някои изследвания поставиха сериозно въпроса за това дали може да се разчита на ИТМ в предсказването на продължителността на живот на човек. Но, както се оказва, мускулната маса може да бъде един възможен показател, който да го замени.

В едно скорошно изследване учените анализират данните за индекса на телесна маса и мускулната маса на повече от 3600 възрастни души и ги проследяват в рамките на 10 години. На базата на смъртните случаи в този период, екипът не успява да установи някаква конкретна зависимост между ИТМ и шанса за настъпването на смърт, но за сметка на това открива, че повечето мускулна маса се асоциира с по-висок шанс за оцеляване. Оказва се, че общата смъртност сред хората с най-много мускули е с около 20% по-ниска в сравнение със смъртността сред онези с най-малко активно тегло.

Разбира се, това не трябва да се разглежда като причинно-следствена връзка, а като чисто статистическа корелация. Причините зад тези резултати може да са много и различни, в това число и един цялостно по-здравословен начин на живот, по-малка вероятност от падане, повече сила (която също се асоциира с по-ниска смъртност) и др.

При всички положения една препоръка за поддържане на колкото се може повече физическа активност не само на младини, но и в третата възраст е адекватна и като нищо може да ви спаси живота.

Водещи

Най-четени