Полезни или вредни са яйцата? 09.08 | 12:58
Няколко мита за това трябва ли или не да ядем яйца
Вредни ли са яйцата за сърцето, увеличават ли холестерола, колко трябва да ядем на ден – тези въпроси се оказват доста сложни за разрешаване.
Учените дълги години твърдяха, че яйцата никак не са полезни за нас, но напоследък похапването на яйца спада в категорията здравословно хранене, като дори ги препоръчват в диети за отслабване.
Британското издание Daily Mail отново повдига въпроса за консумацията на яйца, опитвайки се да даде отговорите на няколко често задавани въпроса.
Яйцата съдържат калиев карбонат и в по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Белтъкът съдържа само 17 калории, витамини и минерали, а жълтъкът - мазнини, витамини, минерали, фолиева киселина, В1, В2, В6, В12. Яйцата съдържат естествен витамин D.
Но къде е истината?
Канадски учени публикуваха изследване, направено сред 1200 пациента, със средна възраст от 61 г., според което се предполага, че изграждането на каротидната плака - вещество, което запушва кръвоносните съдове и е свързано със сърдечно-съдови заболявания, е по-голяма при хората, които ядат най-малко две яйца на седмица. Изследователите смятат, че причината за това е яйченият жълтък.
По колко яйца трябва да ядем на ден?
Британците са известни с любовта си към варените яйца и няма английска закуска без яйца. Те изяждат почти 30 милиона яйца на ден. Но трябва ли да намалят консумацията на яйца, за да се предпазят от сърдечни болести?
Преди няколко години, Брус Грифин, професор по хранене в Университета в Съри след направени над 30 проучвания установява, че яйцата не влияят върху нивото на холестерола.
Освен това, здравните специалисти казват, че можем да ядем толкова яйца, колкото ни харесва, ако те формират част от една здравословна диета. Няма горна граница, освен ако не сте наследили висок холестерол.
Предпазват ли яйца сърцето?
Изследване на американски вестник по клинично хранене твърди, че яйцата помагат за поддържане на здравословните нива на кръвното налягане. А миналата година учените от университета в Алберта са открили, че жълтъците съдържат две важни аминокиселини, триптофан и тирозин. Оттук следва, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от една ябълка. Така че няма значение как хапвате яйца – пържени или варени – те намаляват антиоксидантите наполовина.
Напълнява ли се от яйцата?
Всъщност яйцата съдържат около 20 на сто по-малко мазнини, 13 процента по-малко калории и 10 на сто по-малко холестерол, отколкото преди 30 години.
В едно изследване жени с наднормено тегло е трябвало да хапват яйца или пък кравайче за закуска. Резултатите показали, че тези, които са закусвали яйца, ядат по-малко през деня и съответно – приемат по-малко калории за 24 часа.
Водещи
-
На първо четене: В публичните предприятия ще има служител по почтеността
Те ще следят за корупция
29.10 | 19:15
-
Шефът на Държавния резерв: Има достатъчно горива в резерва
По закон агенцията трябва да поддържа запаси за 90 дни
29.10 | 18:40
-
След ракетата "Буревестник": Русия изпита упешно и суперторпедото "Посейдон"
Това е различен клас оръжие, което може да заличи цели крайбрежни градове, осочват специалисти
29.10 | 18:20
Най-четени
-
Борисов след оттеглянето на Киселова: Оставка не се гласува, днес подписваме коалиционно споразумение
Той бе запитан дали е имало напрежение с БСП. "Не виждам какво напрежение има", отговори той.
29.10 | 11:16
-
Хотелиери и ресторантьори в Банско изразяват сериозни притеснения, че преходът към еврото в полунощ на 1 януари може да доведе до хаос
Според нея промяната е логична, но моментът е неподходящ:
29.10 | 10:15
-
Нова магнитна буря ни удря до часове
Освен за човешкото здраве, магнитната буря може да доведе до временни смущения в техническите...
29.10 | 10:45
-
Бюджетът на НЗОК - с 260 млн. евро по-висок от предвиденото
Сумата ще подсигури минимална заплата от 1860 евро за лекар без специалност
29.10 | 13:30