Полезно ли е да си хапваме шоколад? 24.07 | 15:05

Ново проучваме показва колко е важен за човешката душа и тяло

От Лазар Тодоров

Шоколадът е едно от най-любимите удоволствия на човечеството. Но дали е толкова полезен, колкото е и вкусен?

Е, вече учените доказаха, че в малко количество какаовата наслада е полезна, но ако се прекалява с консумацията му, той става един от най-големите врагове на човешкото тяло, съобщава Myday.

"Нашата кожа реагира на това, което ядем. Шоколадът съдържа много мазнини и кофеин. При хората с комбинирана или с мазна кожа, склонна към възпаления, неговата консумация може да предизвика проблеми", върди експертът Ноела Гейбриъл.

Тя препоръчва, ако искате да се насладите на любимото си изкушение, то да бъде от черен шоколад, защото той е най-малко вреден.

"Черният шоколад наистина е по-полезен от млечния, но в шоколада, който се предлага по магазините, няма толкова много антиоксиданти", допълва дерматологът Стефани Уилямс.

В черния шоколад се съдържа 70% съдържание на какао от магазините е бил сравнен със специално произведен 70% черен шоколад, богат на антиоксиданти.

Установено е било, че вторият предпазва кожата от вредното въздействие на  слънчевите лъчи. Обикновеният черен шоколад от магазина няма такъв ефект. Учените съветват хората да си произвеждат собствен черен шоколад.

За целта може да се използва какао на прах, което се загрява съвсем малко за да запази антиоксидантите си. А тези, който нямата време да произвеждат само душевното удоволствие да си купуват такъв с 85% и повече процента какао. В него няма преработени растителни мазнини. Все пак съдържа захар, чиято консумация трябва да е умерена, информира БТА,

Водещи

Най-четени