Половината българи никога не са дарявали кръв 25.06 | 14:50

90% от хората, които са подходящи за кръводаряване, не го правят

От Елица Елефтерова

В страната ни доброволното кръводаряване не е достатъчно. Високата степен на катастрофи в страната създава кризисни ситуации и остра липса на кръв и кръвни продукти, особено през лятото. Това е една от констатациите, които бяха направени от Българския алианс за кръводаряване и Националния център по трансфузионна хематология на пресконференция в БТА.

Оказва се, че 90% от хората, които са подходящи за кръводаряване, не го правят. Това показват данни на Световната здравна организация. С едно кръводаряване може да бъдат спасени три живота, след като се отделят всички кръвни компоненти.

През идващия уикенд (29-30 юни) ще се проведе кръводарителска кампания по време на тунинг шоу, което ще се проведе в Интер Експо център. Идеята е любителите на високи скорости, които за съжаление по българските пътища често стават едни от нуждаещите се от кръв, да се включат в кръводарителската кампания, заяви Стилиан Славев от Tuning.bg. 

Кръводаряването в Европа

Целта на повечето страни в Европа е до 2020 г. да достигнат до 100% доброволно кръводаряване, докато у нас целта е 24 промила на 1000 души. В Европа средният брой кръводарители варира между 6 и 67,6 на 1000 души. Най-високо е нивото на кръводаряване в Дания. За да покрива нуждите си от кръв, в една държава трябва да има средно по 20-25 донори на 1000 души.

Кръводаряването в България

В България, според официалните данни, кръводаряванията са 22 на 1000 души. Набираната кръв чрез доброволно кръводаряване обаче не е достатъчна.

Според данни от проучване, проведено през май 2013 г., 54% от хората у нас никога не са дарявали кръв. 25% са дарявали един или два пъти кръв, а други 10% от 3-5 пъти. 11% от всички могат да бъдат определени като регулярни кръводарители.

Какви са страховете от кръводаряване

Повечето от половината от анкетираните са склонни да даряват кръв безвъзмездно, 25% – срещу заплащане. От тези, които не искат да даряват кръв една част (24%) се притесняват от инфекция или от вероятността да развият някакви здравословни усложнения (22%). Повечето хора (40%) обаче не могат да даряват кръв заради здравословни проблеми.

Проучването показва също, че 47% от хората са наясно с недостига на кръв и кръвни продукти. Сред младите (от 18 до 34 години) кръводарителите са само 20%, но пък от тази възрастова група има най-много хора, склонни да дарят кръв безвъзмездно.

Решение на проблема

Според проф. Фани Мартинова, директор на Националния център по трансфузионна хематология, решението на проблема е в създаване на мобилни центрове с необходимо оборудване за кръводаряване, както и създаването на национален регистър на кръводарителите, а също и стандартизирана система за управление на кръводаряването.

Необходимо е също да бъде създаден национален план за действие и стратегически резерв от кръв за 5 дни в случай на нужда.

Водещи

Най-четени