Помощник-фармацевтите ще продават лекарства без рецепта 26.05 | 13:59

Това гласят приетите днес промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

От Кремена Бедерева

В отсъствието на магистър-фармацевт в аптеките, помощник-фармацевтите вече ще могат да продават лекарства, за които не се изисква лекарско предписание, хранителни добавки, санитарно-хигиенни средства и козметика.

Това гласят приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, цитирана от БТА.

С промените в закона се облекчават регистрационните режими на лекарства, посочи Павлова. Според нея, регистрационните и разрешителните режими в действащия закон са забавяли достъпа на хората до лекарствени продукти.

Според друга промяна в закона, Комисия по цени и реимбурсиране ще поеме дейността по ценообразуване и включване на продукти в Позитивния лекарствен списък, която сега се извършва от два самостоятелни и независими един от друг органа - комисиите по цени на лекарствените продукти и по позитивния лекарствен списък.

Депутатите приеха промяната, с цел съкращаване на сроковете за произнасяне, тъй като вече ще има само един орган, а и да се облекчат заявителите.

Намалява се и размерът на допълнително материално стимулиране на служителите на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Водещи

Най-четени