Посещенията в болниците били напук 07.11 | 19:57

Оказва се, че НЗОК не плаща на пациента, а плаща, за да се издържа болницата

От Мая Александрова

Има изкуствено повишаване на посещаемостта в болниците, каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

"През септември болниците отчетоха 135 милиона лева реален разход, от което ние заплатихме 80%. Заявките, които идват от октомври, са за над 105 милиона лева. Куцо и сакато е влязло в болницата, за да е задръстено всяко отделение, така че като направят голям разход, 80% от големия разход вече е една друга цифра", съобщи Тодорова.

"Оказва се, че касата не плаща на пациента, а плаща, за да се издържа болницата. Физическите лица са константа сравнително, обаче хоспитализациите са много завишени. 100 000 повече хоспитализации ще има тази година в сравнение с миналата година. По 700 лева средна цена на клиничната пътека - ето ги 70 милиона лева преразход", заяви шефката на НЗОК, цитирана от в. "24 часа".

"В доклада на Световна банка от септември се казва, че 30% от пациентите влизат повече от два пъти в болница в рамките на година, което не е нормално. 1/4 от приетите пациенти за миналата година са били веднъж в една болница и за същото заболяване влизат във втора болница. Това говори, че първата болница не си е свършила работата, но е взела парите", обясни Румяна Тодорова.

"Трябва чисто законово да се даде място за продължително лечение. В България на практика няма легла за продължително лечение и долекуване. Не може да има само болници за активно лечение. След активното лечение човекът трябва да попадне в друго отделение или заведение, където да бъде отглеждан. Трябва да има такива болници или отделения", заяви Тодорова.

"Крайно време е пациентът да има идентификатор и да се маркира в момента, в който влиза за преглед, за да го виждаме в реално време. Това е най-бързата работа - един четец струва 8 лева. Най-лесното е да има четец за всеки кабинет, за всяко приемно отделение. Ще ни се това да може да стане догодина", посочи тя.

"Всеки има лична карта. Въпросът е как да идентифицираме децата", добави д-р Румяна Тодорова.

"Стига да има воля, това ще стане. Въпросът е на организация - все пак това са 30 000 лекари и ще има отпор", обясни шефката на НЗОК. По думите й здравната карта е нещо скъпо и е хубаво да носи допълнителен обем от данни и да има и европейско значение.

"Отвоювахме да вкарат 104 милиона лева в разходната част. В касата са, под условие, че Надзорният съвет може да вземе решение да ги харчи, само ако представи мерки съвместно с Министерство на здравеопазването до 1 януари. Тези мерки са свързани с оптимизацията не само на разходите, на контрола, а и изобщо в цялата политика. Има какво да се прави. Системата е тромава. Ефект няма да има на 1 или 2 януари, но трябва да покажем, че нещата трябва да вървят в правилна посока, сега е хаос", подчерта Румяна Тодорова.

Водещи

Най-четени