Пращат цените на лекарствата на прокуратурата 01.11 | 12:09

Докладът е на комисията за проучване на причините, довели до повишаване цените

От Елена Кирилова

Депутатите приеха доклада за цените на лекарствата, съставен от Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет.

Десислава Атанасова пък реши да изпрати доклада за лекарствата на прокуратурата и временната комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта. Отхвърлено бе предложението за изпращането на доклада в прокуратурата, което беше отправено от Мая Манолова от Коалиция за България. Въпреки това министърът на здравеопазването пое ангажимента да направи това.

Атанасова обясни, че е очаквала да чуе обективен дебат, който да помогне за политиката по лекарствата, а не само търсене на имена на виновни.

"Помните ли колеги, когато се заговори за такава анкетна комисия. Тогава опозицията каза, че ГЕРБ няма да я създаде. ГЕРБ не се скри и създаде такава комисия и тя заработи. Заключенията не са лицеприятни за нас. Подзаконовата нормативна уредба се забави с 10 месеца”, коментира Атанасова.

По време на дискусиите депутатът от "Атака” Павел Шопов заяви, че не съществува друг случай в практиката, в който доклад на комисията да не е бил изпратен до компетентните органи. Според него става дума за укриване на престъпление и за страх, че следващият главен прокурор може да образува наказателни производства.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни по време на дебатите, свързани с доклада, че политиката на ГЕРБ е отворена към решаването на проблемите и не тича след събитията.

Тя бе категорична, че партията не е изпитала никакви колебания по въпроса дали да бъде създадена анкетна комисия и да предложи Сметната палата да направи одитен доклад на цените на лекарствата. Дариткова обяви, че не е съгласна с изказванията, че се прикриват факти.

По думите й наистина има забавяне на подзаконовата нормативна база при прехвърлянето на лекарствата. Добрата новина е, че бяха предприети мерки, довели до промяна в начина, по който се разплащат лекарствата и по който функционира комисията по реимбурсиране, заяви Дариткова.

"Ние искаме да използваме резултатите в доклада, за да подобрим политиката по лекарствата. Не търсим капитализация на грешките, които са се случили в предишни управления”, посочи тя.

Нигяр Джафер, депутат от ДПС обясни, че връщането към старите управление, не е добро, тъй като докладът е свързан единствено с управлението на ГЕРБ. По думите й хората усещат по джоба си, че цените на лекарствата са се повишили.

Дариткова опроверга това, като каза, че става въпрос за повишаване на цените при прехвърлянето от Здравната каса към болниците.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от Коалиция за България Евгений Желев обясни, че Десислава Атанасова е започнала усилена работа по лекарствената политика, но все още не е ясно дали тя ще доведе до понижаване на цените на лекарствата за гражданите.

Той бе категоричен, че както комисията, така и експертите, са свършили много работа, но не са успели да стигнат до край.

Водещи