При повече играчки децата стават по-активни 04.06 | 12:57

Ново проучване сочи, че по-големият брой играчки повишава значително физическата активност на малчуганите

От Елена Кирилова

Даването на повече играчки на децата може да повиши значително физическата им активност, сочи ново проучване, цитирано от HealthDay News.

Резултатите от изследването сочат, че играчките увеличават значително активността на децата и то най-вече при момичетата.

Проучването, чийто ръководител е Денис Феда от Университета Бъфало в Ню Йорк, е направено сред 36 деца на възраст между 8 и 12 години. На всяко от тях били предложени три различни по количество групи играчки.

След като на подрастващите били дадени най-много три или пет играчки били отчетени стойности в поведението на децата, сърдечният им ритъм и дейността им като цяло в продължение на един час.

Учените установили, че общото време за игра скочило с 95% сред децата, които имали три или пет играчки. Момичетата обаче ползвали повече играчки и то с по-голяма интензивност в сравнение с момчетата.

В доклада не се посочва точно какъв тип играчки са използвани.

Според данни на Американския колеж по спортна медицина децата и юношите трябва да бъдат физически активни поне един час на ден.

Учените смятат, че изследването се оказва доста полезно, като се има предвид, че все повече деца по света страдат от затлъстяване, а на родителите се налага да търсят по-ефективни методи за борба с този проблем.

Водещи

Най-четени