Приятели с колегите - по-дълъг живот? 05.08 | 15:07

Според група учени положителната връзка с колегите има дългосрочни ползи за здравето ни

От iNews.bg

Много световни компании са известни с постиженията си, но и с приятелската работна среда, която създават за работниците си. Но дали техните служители са здрави?

Според група учени от Университета в Тел Авив положителната връзка с колегите има дългосрочни ползи за здравето ни.

Д-р Шарън Токър, от Департамента на организационното поведение в училище "Леон Реканати" смята, че служителите, които вярват, че имат личната подкрепа на колегите в работата е по-вероятно да живеят по-дълго.

"Ние прекарваме по-голямата част на деня си на работа и нямаме достатъчно време за срещи с приятели си през седмицата", аргументира се д-р Токър, пише medicalxpress.

Според специалиста, работата трябва да бъде мястото, където хората могат да получат необходимата емоционална подкрепа.

Учените провеждат проучване, като проследяват здравните досиета на 820 работници, които са работили средно по 8,8 часа на ден в продължение на 20 г. Тези, които споделили, че им липсва социалната подкрепа по време на работа, имали 2,4 пъти по-голяма вероятност да умрат през този период, отбелязват учените.
Проучването е публикувано в списание "Health Psychology".

820-та участници в изследването били работници между 25 и 65-годишна възраст, като учените направили рутинна проверка в техните офиси. Изследователите, съобразявайки се с различни психологически, поведенчески или физиологични рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване и депресия, дали въпросници на участниците.

В тях се съдържали въпроси с голямо разнообразие от професионални направления, включително финанси, здравеопазването и производството.

Изследователите попитали и за взаимоотношенията на служителите с техните началници, както и за оценката им за взаимоотношенията с колегите им по време на работа – дали те са приятелски, подкрепят ли се емоционално и професионално. Според учените, усещането за емоционална подкрепа е най-силният индикатор за бъдещото здраве на работниците.

По време на изследването, 53-ма от участниците умрели, като повечето от тях имали незначителни социални връзки с колегите си. А липсата на емоционална подкрепа по време на работа довели до повишаване на риска от смърт със 140% през следващите 20 години, в сравнение с тези работници, които са били подкрепяни от колегите си.

Според учените, създаването на подкрепяща среда за работниците не е толкова лесна задача, имайки се предвид, че в днешно време хората комуникират все по-малко лице в лице, като предимно общуват чрез имейл, сайтове за социални мрежи, което създава затруднение в социалните контактите дори и на работното място.

Как обаче да направим офиса приятно и здравословно място за нашето здраве?

Екипът на д-р Токър предлага повече места за кафе пауза, където хората могат да се събират, да седнат и просто да си говорят; неформалните срещи извън офиса също са добра идея за персонала. Създаването на вътрешна виртуална социална мрежа, подобно на Facebook, или партньорска програма за подпомагане, където служителите могат поверително да обсъждат проблемите си на работа или лични въпроси, също е добър вариант според д-р Токър.

Всичко това би насърчило служителите да се чувстват емоционално подкрепени, дори и на работното място, смята специалистът.

Участниците в изследването са били запитани дали са в състояние да поемат инициатива по време на работа, и дали имат свободата да взимат свои собствени решения за това как трябва да бъдат извършени определени задачи.

Резултатите показват, че докато мъжете "процъфтяват" и се чувстват здравословно по-добре, когато им се дава по-голям контрол над ежедневните им задачи в работата, то при жените нещата не стоят така.

Нежният пол в такива ситуации, според проучването, е имал 70% повишен риск от смърт през 20-годишния период на изследването.

Водещи

Най-четени