Проверете анонимно своя ХИВ статус, призовават в Бургас 19.05 | 07:20

За целта са разкрити временни лаборатории на ключови места в града

От Ивайло Ачев

В събота, 19 май, от 10:00 до 13:00 часа всеки, който желае, може да провери бързо и анонимно своя ХИВ статус в мобилните лаборатории, разположени пред Часовника до сградата на Община Бургас, на площад "Тройката" и до Бургаския свободен университет, съобщават от Бургаска община.

Дейностите са част от АНТИСПИН кампанията "Презерватирай се!" на общинския отдел по "Здравеопазване и превенции” в Бургас и партньорски организации по повод Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН – 20 май.

Малко по-късно – между 18:30 и 20:00 часа на същия ден (19 май) доброволци от общинския младежки клуб "J.J.Cool A” ще раздават информационни материали и предпазни средства в заведенията в центъра на града и местата, където се събират младите хора, мотивирайки своите връстници да изследват ХИВ статуса си.

На 20 май, от 21:00 часа, запалвайки свещ на прозореца на своя дом, всеки българин може да изрази почитта си към паметта на починалите от СПИН и да покаже солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН и близките им.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването.

Водещи