Прочетете, преди да изядете... 20.04 | 09:26

Две големи ягоди, потопени в шоколад са препоръчителен десерт

От Вероника Стойновска

Вече не е нужно уикендите да бъдат хранителен кошмар. Всъщност много популярни храни, които обичаме да си похапваме, дори и някои десерти, са ниско калорични и доста засищащи, смята Бони Тау-Дикс, автор на книгата "Прочетете, преди да го изядете".

Точно както опаковките на подаръците, опаковките на храните имат силно влияние върху психиката ни. Някои храни са заредени със здравословно влияние, като протеина в скаридите или фибрите в зеленчуковите гарнитури, както и бета каротина в сладките картофи, обяснява Даун Блатнер, диетолог от Чикаго пред USA today.

Тау-Дикс пък дава предложение за няколко храни, след които няма да изпитваме вина и притеснение за фигурата си - варена сьомга. Тя съдържа само 150 калории и доставя една здравословна доза омега 3 мастни киселини. Друго предложение на диетолога са следобедна здравословна закуска от шепа бадеми, които ще ви донесат само 170 калории, ако разбира се, не прекалявате и хапнете само 23 бадема. Те са заредени с протеини, фибри и здравословни мазнини.

Друг сладък и здравословен десерт са две големи ягоди, потопени в шоколад, които съдържат по 60 калории всяка. Тази комбинация е богата на антиоксиданти, а и е доста добър и сладък десерт в менюто. За повече калций диетологът препоръчва две кубчета сирене и четири пълнозърнести бисквити, които са само 150 калории.

Четири варени скариди, полети с две супени лъжици сос за коктейли, ще ви държат сити и далеч от висококалоричните десерти, съветва Тоб-Дикс.

За да се заредите с идеалното количество протеини за вечерта, си направете две пилешки шишчета, гарнирани с фъстъчено масло, като една порция ви се равнява само на 100 калории.

За края на деня е добре да се погрижите за сърцето си с една чаша червено вино - 80 калории за 30 мл. - вкусно и полезно.

Водещи

Най-четени