Разкриха тайните на раковите метастази 01.11 | 16:41

Холандски специалисти използвали триизмерни изображения на тези клетки

От Цанка Донкова

Пробив в областта на раковите изследвания и по специално тайните на метастазите са направили холандски специалисти. Учените от университета на Ниймеген са успели да научат повече за разпространението на клетките, отговорни за 90% от смъртните случаи от злокачествени заболявания, пише в. Mirror.

Досега се смяташе, че раковите клетки се разпространяват, унищожавайки всичко по пътя си. Но благодарение на триизмерни изображения, които учените използвали станало ясно, че

това не е точно така и че поведението им - дали ще нахлуят в съседни органи, или ще останат на място, зависи от различни предпоставки.

Ракът се разпространява чрез метастази - малки "гнезда" от клетки, изплъзнали се от оригиналния тумор и продължили развитието си на друго място, образувайки вторичен тумор.

Няма обаче достатъчно проучвания как точно се разпространяват метастазите тъй като стандартните микроскопи не разполагат с необходимата мощ, за да наблюдават туморни клетки в живи организми. От друга страна мощните лазери увреждат тъканта дори и след кратък период на наблюдение. Поради тези причини проучванията са ограничени до наблюдението на клетките в епруветки.

Учените сега обаче са успели да разкрият тайните на метастазите с помощта на инфрачервена микроскопия. Генерирани били триизмерни изображения на живи тъкани, а с помощта на нискоенергийни лъчи те станали флуоресцентни, допълва БТА.

В петгодишното си изследване учените са установили, че технологията е идеална за наблюдение на клетъчната динамика, на силно злокачествени тумори, както и за по-продължителни периоди на наблюдение. Така учените успели да проучат по-добре как раковите клетки се делят и размножават.

Оказало се, че те използват структури като кръвоносни съдове, мускули и нервни влакна като магистрали. Досегашното схващане, че раковите клетки унищожават всичко по пътя си, се оказало грешно. Изследователите обясняват, че поведението на метастазите е непредсказуемо, тъй като зависи от различни предпоставки, свързани с индивидуалните характеристики на рака и пациента.

Все още обаче холандските учени не са успели да открият лекарства, които да предотвратят разпространението на раковите клетки. По думите им причината е, че те се държат като илюзионисти - ако бъдат предизвикани достатъчно сериозно, са способни на всичко.

"Това е като игра на котка и мишка. Ние прерязваме пътя им, но те изскачат от друго място", казва ръководителят на екипа Петер Фридъл.

Водещи

Най-четени