Революция в лечението на безплодие 03.10 | 08:30

Медицината вече е в състояние да прави чудеса

От Антония Михайлова

През декември 2012 година в Япония безнадеждно безплодна жена роди момченце. И това не е чудо, а е благодарение на усилията на учените и последните достижения в областта на генетиката и медицината. Изследователите представиха нов метод на лечение на безплодие, който фактически пробужда спящите яйчници, и го публикуваха в сп. PNAS.

Лечението ще бъде ефективно както в случаи с късна бременност (след прекратяване на менструацията), така и в случаи на безплодие, например след антиракова терапия, твърдят медиците, извършили истинското чудо.

Колеги на авторите на новата технология изказаха опасения, че експериментите с доброволки са започнали прекалено бързо, но резултатите така или иначе са впечатляващи.

Жените се раждат с милиони незрели яйцеклетки, по-точно яйчникови фоликули – яйцеклетки, заобиколени от слой епителни клетки. Едва 400 от няколко милиона фоликули попадат във фалопиевите тръби и след това някои от тях се оплождат от сперматозоиди. Но част остават в организма на жената дори след настъпването на менопаузата.

Учените са открили начин да разбуждат тези яйцеклетки и да ги направят годни за оплождане. Първите изпитания на тази технология са завършили с успех.

Незрелите фоликули се съхраняват в спящо състояние благодарение на активността на гена PTEN, който потиска сигналния път, участващ в ръста на клетките. С изучаването на този процес са се занимавали Аарон Сюе и колегите му от медицинската школа на Станфордския университет. В хода на предишни изследвания учените показали, че могат да събудят спящите незрели фоликули при мишки. За това е необходимо в тъканта на яйчника да се въведе молекула, стимулираща сигналния път, който се потиска от гена PTEN.

Сюе и колегите му открили също, че при човека физическото прерязване на яйчниците потиска втори сигнален път, който се нарича Hippo. Този сигнален път е отговорен за потискането на ръста на тъканите по целия организъм.

Когато отрязаната тъкан била имплантирана обратно в организма на мишки, яйцеклетките се активирали отново, което довело до оплождане. Безплодните някога мишки родили здраво потомство. Тази методика дава надежда на безплодните жени, които мечтаят да познаят радостта на майчинството.

Учените избрали за изпитване на методиката 27 жени с диагноза ранна менопауза, които доброволно се съгласили на отстраняване на яйчниците. От тази група само при 13 останали спящи фоликули. На всички тях била отрязана част от яйчниците и бил въведен инхибиторът PTEN, след което отстранените тъкани били присадени обратно в организма. За контролиране на ръста на фоликулите медиците използвали ултразвуково сканиране.

Осем от жените успели да произведат здрави фоликули, след което им дали лекарство, стимулиращо отделянето на яйцеклетка. Пет от жените произвели вече зрели яйцеклетки, които били готови за оплождане по метода инвитро.

За три пациентки медиците успели да създадат ембриони. Една от тях вече е родила здраво момченце, втората е бременна, а при третата не успели да имплантират ембриона.

Независимо от скромния засега резултат екипът на Сюе е обнадежден. Този метод е подходящ за безплодни жени и жени в менопауза, при които обикновеното лечение не помага. А това означава, че той трябва да се разработва и усъвършенства.

"Данните ни показват, че в яйчниците на много пациентки се намират спящи фоликули, ние само открихме начин да ги разбудим", обяснява Сюе.

Колеги на станфордските учени, които не взели участие в изследванията, твърдят, че е необходимо да се проведат още много тестове, преди да се започнат клинични изпитания. Въпросното постижение е само първата крачка по пътя към създаването на ефективно лечение за някои форми на безплодие. Ако при този метод се появят сериозни странични ефекти, той ще бъде признат за неефективен. Не бива да се жертва здравето на майката заради бъдещото дете, предупреждават лекари.

Освен това досега не е ясно ще могат ли жени да произвеждат зрели фоликули, превръщащи се в яйцеклетки, готови за оплождане, ако им се трансплантира собствена тъкан от яйчника без въвеждането на инхибитор PTEN.

Водещи

Най-четени