И "Пирогов" на протест 21.02 | 15:23

От болницата не са съгласни с наложения им лимит за основните медицински дейности

От Елена Кирилова

Ръководството, съвета на директорите и всички работещи в УМБАЛСМ "Пирогов” изпратиха отворено протестно писмо до президента, Конституционния съд, Народното събрание, Министерски съвет и други институции във връзка с налагането на лимит за извършване на основните медицински дейности на болницата.

Според тях това противоречи на конституционното право на гражданите на България на достъп до безотказна здравна помощ в избрано от тях здравно заведение.

В писмото се посочва, че "Пирогов” за пореден път "се явява категорично в защита на интересите на българските пациенти и здравеопазването срещу безпрецедентния монополистки диктат и своеволия на НЗОК”.

Според протестиращите новите правила за обем на дейността и стойността на разходите за болнична медицинска помощ за тази година предполагат, че на 20 февруари болницата е трябвало да спре приема и лечението на болни най-малко за три месеца. Работещите в здравното заведение са категорични, че въпреки тези рестриктивни лимити ще продължат да лекуват пациенти по 24 часа в денонощието. Те подчертават, че финансирането на всички тези дейности продължава да бъде отговорност на държавата.

"Университетската болница за спешна медицина "Пирогов" е основен стълб на здравеопазването на страната и обект от стратегическото значение за националната сигурност на  България”, пише в отвореното писмо.

Ако не бъдат взети мерки ограничението на свободния избор и достъп до пациентите до спешна медицинска помощ ще доведе до ограничения и невъзможност в диагностиката и лечението на спешно болни пациенти, твърдят от "Пирогов”. Освен това съществува опасност от конфликт между пациентите и медицинския персонал именно заради невъзможността за прием и лечение, след като бъде надхвърлен лимитът, който е наложен от Здравната каса.

Работещите в болницата се опасяват, че ще има 40% съкращение на персонала и това ще постави лечебното заведение в унизително положение, защото няма да може да извършва функциите си. В резултат от това болницата ще бъде заличена от Националната здравна каса.

По примера на Българския лекарски съюз от "Пирогов” искат оставката на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков, както и на целия Надзорен съвет на касата. Според протестиращите е необходимо да бъдат премахнати лимитите за обем и дейност на здравното заведение за диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ в него.

В писмото се посочва, че са нужни точни и ясни гаранции, че медицинската дейност на "Пирогов” ще бъде заплатена в пълен обем, като най-малко трябва да се запазят параметрите от миналата година.

Водещи

Най-четени