Само 1,5% от българчетата са кърмени до 5-ия месец 27.07 | 16:25

А препоръката на СЗО е кърменето да продължава от 4,5 до 6 месеца

От Кремена Бедерева

1,5% от децата в България са кърмени до петия месец, заяви председателят на УНИЦЕФ България Таня Радочой на пресконференция по повод Световната седмица на кърменето. Тя допълни, че кърменето е нещо естествено, което трябва да бъде осигурено на децата.

Радочой посочи, че препоръката на Световната здравна организация (СЗО) е кърменето, което не включва вода и други хранителни продукти, да продължава от 4,5 до 6 месеца. Всички малчугани, които попадат в тази група покриват златния стандарт на СЗО, но 95% от българските бебета не са достигнали този стандарт.

Норвегия е на първо място по процент кърмещи жени, но те работят в тази насока от 40 години, обясни д-р Ружа Панчева, която е педиатър, координатор на обучението на Националния комитет по кърмене във Варна и консул на ПА "Подкрепа на кърменето”.

Тя посочи, че в последните години и в морската столица се работи сериозно по проблемите с кърменето. Вече са организирани два семинара на тази тема. Благодарение на тях са обучени нови консултанти по кърмене, които работят доброволно и без заплащане, заяви пред Дарик радио д-р Панчева.

Тя разясни, че има две групи консултанти. Първата включва майки, които са кърмили 7-8 месеца, а втората включва медицински лица. Общото при всички е, че са преминали нужните курсове на обучение и могат да оказват помощ по телефона, чрез интернет, при домашни посещения или в болнична среда.

Специалистът каза още, че естественото хранене на бебетата е важно, както за майката, така и за детето. Изследвания показват, че кърмещите жени страдат по-малко от рак на млечните жлези и яйчниците, а кърмените деца впоследствие страдат от по-малко алергии и показват по-високо интелектуално ниво на 7-годишна възраст от останалите си връстници.

В подкрепа на работата на консултантите се изказа и зам.-директорът на Медицински колеж Дияна Димитрова. Според нея, точно те могат да окажат сериозна помощ на младите майки в моментите след извършено секцио, защото обикновено тогава родилките се отказват да кърмят. В този момент често се изпада в следродилна депресия и се взимат нерационални решения, смята Димитрова.

Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана за осма поредна година в България. Тя ще стартира на първи август под мотото "Да поговорим! Кърменето - 3D изживяване!”.

Водещи

Най-четени