Сан Франциско забрани безплатните играчки в нездравословните детски менюта 04.11 | 11:02

McDonald's е сред най-големите противници на новата мярка

От Нели Минчева

Сан Франциско стана първият голям американски град, в който със закон се забранява популярната практика да се подаряват играчки заедно с детски менюта в нездравословните вериги за бързо хранене, предава Ройтерс.

Забраната влиза в сила от началото на декември следващата година.

Законът, който наскоро беше приет в намиращо се в близост по-малко градче, изисква покриването на специални стандарти на храната, с която могат да се предлагат безплатни играчки с цел привличане на интереса на децата.

Сред противниците на новите разпоредби са Националната асоциация на ресторантьорите, както и веригата McDonald's, която е особено популярна със своите детски менюта Happy Meal, въвели за първи път похвата да се подаряват играчки заедно със закупения сандвич.

„Изключително разочаровани сме от това решение. То не отговаря на желанията на нашите клиенти, нито е нещо, което те са искали“, коментират от McDonald's. “Да получиш играчка с детското меню е част от забавлението, от семейното преживяване в McDonald's.”

Законът в Сан Франциско позволява подаръците към детските менюта, ако последните съдържат по-малко от 600 калории, включват плодове и зеленчуци, както и напитки без допълнителни мазнини или захар.

Целта е да се промотират здравословни храни и да се подпомогне борбата срещу затлъстяването при децата.

Водещи

Най-четени