KFC спира да използва палмово олио във Великобритания и Ирландия 07.04 | 16:24

От компанията спират да пържат пилета с палмово олио

От Ивета Бебова

Веригата ресторанти за бързо хранене KFC обяви, че спира да използва палмово олио за пържене на пилета в ресторантите си във Великобритания и Ирландия, съобщава Independent.

От компанията обясниха, че премахването на растителното олио от фритюрниците ще има двоен ефект – ще помогне за справяне с климатичните проблеми и за овладяването на растящия брой на сърдечно-съдовите заболявания.

Палмовото олио е използвано за готвене от хиляди хора по целия свят.

Много от горите в Малайзия и Индонезия са унищожени, за да се освободи място за палмови плантации.

От този месец компанията започва да използва високо качествено рапично олио в своите 800 обекта във Великобритания и Ирландия.

Това ще намали нивата на наситени мазнини в пържете пилета с 25%, съобщават от компанията.

"Преминаването към рапично олио не само дава на нашите клиенти храна с по-малко мазнини, но и показва отговорното ни отношение към околната среда", заявява говорител на компанията.

"Масовото  използване на палмовото олио се превърна в причина да бъдат унищожени много тропически дъждовни гори, което, от своя страна, неминуемо доведе до увеличаване на вредните парникови газове", допълват от KFC.

От компанията все пак продължават да използват палмово олио за другите си пържени храни – пържени картофки, хлебчета и питки.

Водещи

Най-четени