Седем нови апарата за онкоболните в „Александровска” 22.01 | 19:34

500 хил. лева отиват за ремонт и на Клиниката по урология

От Гергана Златкова

Седем от общо 28-те нови апарата за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания вече са доставени и обслужват пациентите в клиниките на Университетска болница "Александровска”.

Те са част от проекта на стойност над 12 милиона лева, който лечебното заведение реализира по оперативните програми.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на МЗ по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации” по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв.

"С реализацията на големите инвестиционни проекти на МЗ с европейско финансиране на практика се реформира цялото българско здравеопазване. Тази непозната досега инвестиция на обща стойност близо 150 милиона лева предвижда доставка на нова модерна апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания.

"Първите резултати от нашите усилия вече на налице, те са видими и могат да ползват нуждаещите се пациенти като им се осигурява качествено, бързо и безопасно лечение на високо европейско ниво”, заяви здравният министър.

Десислава Атанасова уточни, че по СРИП през 2012 г. МЗ е спечелило проекти за изграждане на онкологични центрове в 13 болници в цялата страна и от миналата година те вече се реализират на практика.

Съгласно изискванията на оперативната програма и посочените в тях срокове до края на 2013 г. всички те ще бъдат изцяло завършени. В момента на много места лечебните заведения след проведените процедури доставят медицинската апаратура и извършват строително-монтажни дейности по проектите.

Представената днес апаратура в болница "Александровска” е предназначена и вече обслужва нуждите на Централната лаборатория по клинична патология, Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, както и операционните блокове на Клиниките по урология и по хирургия.

Пред министър Атанасова екипите на клиниките демонстрираха практическите възможности на новата урологична видео-ендоскопска HD система за ранна диагностика на тумори в пикочния мехур, уретера и бъбречното легенче.

Апаратурата е иновативна за България и е на стойност близо 200 000 лв. Представени бяха възможностите и на новата диагностична система за флуоресцентна in situ хибридизация, включваща флуоресцентен микроскоп и компютърен софтуер за диагностика на хематологичните заболявания и определяне на генетичния статус на някои от солидните тумори. Системата е на стойност около 100 000 лв.

Лечебното заведение вече разполага и с автоматична система за комбинирано оцветяване на хистологични микроскопски препарати на стойност 39 195 лв. и парафинов микротом за 24 780 лв., парафинов център на стойност 17 465 лв., автоматизирана система за ISH и IHC оцветявания на стойност 82 500 лв., многофункционална електрохирургична платформа за онкологична диагностика и хирургия за 92 750 лв.

В изпълнение на европейския проект до средата на февруари в болница "Александровска” ще бъде доставен и нов модерен ангиограф на стойност 1 милион и 500 хиляди лв. Общата сума на цялата апаратура, която се осигурява по проекта, е близо 10 млн. лв.

Новата апаратура в Клиниките по обща и чернодробна панкреатична хирургия и по Урология ще скъси времето за извършване на операциите и ще позволи те да се правят с по-малко консумативи. С помощта на доставените по проекта апарати патолозите ще могат да правят по-бързи и по-точни изследвания на туморните образувания.

Това пък ще доведе до възможно най-подходящия избор на лечение. Новата апаратура ще осигури и щадящо за пациента лечение. В Централната лаборатория по клинична патология не е купуван нов апарат от 30 години насам, информира директорът на болница "Александровска” проф. Лъчезар Трайков.

Здравният министър обяви, че МЗ е предоставило на Александровска болница капиталова субсидия от 500 хиляди лева за ремонт на част от Клиниката по урология.

Ръководителят й проф. Чавдар Славов подчерта, че помещенията за били неизползваеми поради лошите битови условия за лечение на пациентите.

 "След цели 8 години намерихме разбиране от страна на сегашното ръководство на министерството и с тези средства до лятото на тази година ремонтните дейности ще бъдат извършени”, заяви той.

Най-четени