Седенето съкращава живота 12.07 | 20:25

30-те минути упражнения на ден не могат да се преборят с проблемите, идващи от заседяването

От Елена Кирилова

На всеки няколко месеца научната общност обича да ни напомня, че е време да се размърдаме, защото заседяването не ни се отразява добре.

Тази седмица изследователите отново акцентиран на това как се отразява седенето върху здравословното ни състояние, разкрива The Guardian. Резултатите не са никак приятни, особено за онези, които са обречени да седят постоянно в офиса.

Оказва се, че седенето повече от три часа на ден съкращава живота с около две години. Гледането на телевизия повече от два часа дневно също е пагубно за човека, защото намалява продължителността на живота с още една година.

Учените са още по-безмилостни - те твърдят, че упражненията не могат да компенсират последиците от прекаленото заседяване.

"Не става дума само за физическата активност в живота”, твърди водещият автор на изследването Питър Т. Кармарзик от Центъра за биомедицински изследвания в Батън Руж, Луизиана. "Това, че човек прави 30 минути упражнения, не може да компенсира останалите 23 часа и половина, в които не прави нищо”.

Предишни изследвания вече нееднократно са показали връзката между заседяването и болести като диабет и рак.

Все пак има някои неща, които можете да предприемете, за да сте по-активни ежедневно. На първо място можете да не използвате асансьора, а да се качвате по стълбите. Стойте прави, докато ядете обяда си, ходете повече пеша и предавайте съобщенията до колегите си, като отивате до техните кабинети, вместо да използвате имейли.

Яжте повече плодове и зеленчуци и не забравяйте, че дори и в офиса трябва да се размърдате.

Водещи

Най-четени