Скандалите в семейството отслабват имунната система на децата 24.02 | 21:57

Учени доказват връзката между стреса и имунитета

От Боян Кърпачев

Високите нива на стрес в семейството могат да засегнат имунната система на децата. До този извод достигат учени от Linköping University в Швеция и публикуват проучването си в списание по имунология.

Имунната система на човека има задачата да го защити от вируси и бактерии. От друга страна хората имат механизъм за справяне с ежедневния стрес. Тези механизми обаче действат краткотрайно. Ако стресовата ситуация продължи по-дълго, това пряко рефлектира върху имунната система. През такъв вид стрес обикновено преминават членовете на семейства с проблеми. Прочее, този стрес не влияе само на възрастните, а и на децата.

Изследването показва, че децата, живеещи сред семейно неразбирателство, имали високо ниво на кортизол. Това е биологичен маркер за наличие на стрес. Това подкрепя теорията, че и децата страдат от стрес. Изследването също така стига до заключението, че високото ниво на стрес влияе негативно на имунната система, т.е. тялото не е толкова устойчиво, когато е подложено на високо ниво на стрес. Освен това имунната система реагира на вещества в организма, към които обикновено остава безразлично, което може да се свърже с автоимунна реакция.

В проучването са включени семейства, които имат 5-годишни деца, от райони в югоизточна Швеция. Родителите трябвало да отговорят на въпроси относно стреса и трудностите, през които преминава семейството.

Основните фактори, повлияли за по-голям стрес на децата били наличието на развод или трайна безработица.

Изследователската група ще продължи работата по проекта за изясняване влиянието на стреса върху организма. Този път учените ще фокусират вниманието си върху младите хора във възрастовата група 18-22.

Най-четени