Строгото официално облекло води до стрес 18.08 | 15:50

Почти половината работещи мислят, че трябва да им позволено да носят шорти, ако температурата е над 28 градуса.

От Лазар Тодоров

Строгото офис облекло е омръзнало на повечето британци до степен то да се отразява отрицателно върху здравето им, съобщи в. "Daily mail".

В проведена анкета, почти половината от запитаните признават, че се чувстват стресирани от необходимостта да носят костюм или елегантна рокля на работа и предпочитат да са по-небрежно облечени, дори с шорти.

Принудата да се носи строго облекло или униформа може да се отрази не само върху настроението, но и върху работата. 53% казват, че настроението и продуктивността им се влияят от дрехите им. 42% стават по-напрегнати, когато трябва да сложат костюм.

Неприязънта към строгото работно облекло е във всички сектори. Една трета от лекарите и медицинските сестри признават, че престилките им увеличават характерното за работата им напрежение. Повече от половината финансисти са задължени да носят костюм и вратовръзка в службата, но само 25 % мислят, че това е необходимо.

Хората с елегантни дрехи и обувки обикновено са два пъти по стресирани от носещите шорти. Затова повечето хора предпочитат небрежното облекло, допълва БТА.

"Носенето на костюм на работа, когато времето е горещо, може да ни направи по-раздразнителни и да се чувстваме неудобно. Ако ти е горещо и напрегнато, творческите идеи ще намалеят, както и продуктивността. Когато е горещо, е важно да се носи удобно облекло, което ще повиши желанието за работа" - каза проф. Кари Купър, експерт по стреса на работното място в университета в Ланкастър.

Почти половината работещи мислят, че началниците им трябва да им позволяват да носят шорти, ако температурата е над 28 градуса.

Ако човек може да отиде с шорти на работа, все пак е добре да не забравя, че дължината им трябва да е около коляното.

Водещи

Най-четени