След Нова година пушим в зали за пушачи 25.11 | 09:45

БСП иска да върне пушенето на закрито за празника

От Кремена Бедерева

Темата за пушенето на закрито стои на дневен ред ежедневно, въпреки че за последно здравната комисия отхвърли идеята да се либерализира режимът за пушене в заведенията.

Сега отново темата е на дневен ред.

БСП иска да върне пушенето на закрито за Нова година, пише в. "Труд".

През декември парламентът ще обсъжда и гласува промени в Закона за здравето, които предвиждат отпадане на тоталната забрана за цигарен дим в заведенията. Идеята е в ресторантите и кафенетата да бъдат обособени зали за пушачи и зали за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши, или не.

"Веднага след като приемем закона за държавния бюджет, ще включим поправката за пушенето в дневния ред на парламента. Нагласата ни е да либерализираме режима от Нова година", обясни пред изданието депутатът от Коалиция за България Спас Панчев, който е един от вносителите на промените.

Очаква се идеята за връщане на пушенето на закрито да не се приеме от голяма част от депутатите. Макар че социалистите са вносители на поправките, не всички в левицата искат забраната да отпадне.

Вероятно е в БСП да се стигне до политическо решение по въпроса, тъй като либерализирането на тютюневия режим е едно от предизборните обещания на лидера Сергей Станишев. Предвижда се да бъдат обсъждани два проектозакона – на БСП и на "Атака”.

Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по законовите поправки, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.

Единствено ГЕРБ е обявила официална позиция по въпроса. Бившите управляващи няма да подкрепят либерализирането на режима.

По-голямата част от депутатите от "Атака" също са за отпадане на забраната за пушене на закрито. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест.

Водещи

Най-четени