Сок от череши за по-добър сън 11.12 | 12:57

Учени открили, че черешовият сок помага при безсъние

От iNews.bg

Въртите се с часове в леглото и не можете да заспите – не помага нито чаша топло какао с мляко или пък чудотворните отвари за приспиване. Сега има спасение за мъчителното безсъние – изследователи са открили, че сок от череша помага на тези, които се мъчат да заспят с часове или пък се събуждат прекалено рано сутрин.

Учените открили, че ако хората пият по чаша черешов сок, два пъти дневно, те почиват средно по 39 минути повече, съобщава британският в. Daily Mail.

Това означава, че хората ще спят по около 25 минути повече и ще имат още 14 минути за почивка в леглото. Освен това ще се събуждат по-рядко през нощта, в сравнение с тези, които не се доверят на черешовия коктейл.

Учените дали на участниците в проучването по две порции черешов сок, разреден с половин литър вода. Доброволците също така е трябвало да се въздържат от консумацията на храни, съдържащи мелатонин – антиоксидант, който влияе върху съня.

След това изследователите проследили техните навици по време на сън, както и измерили техните нива на мелатонин в кръвта. Те открили, че пиенето на черешов сок води до по-дълъг сън сред 20-те от участниците. Учените отдават тази зависимост от съдържанието на мелатонин в плодовете.

Водещи

Най-четени