Солта е по-опасна, отколкото си мислите 08.03 | 07:31

Тя може да доведе до редица сериозни автоимунни заболявания

От Елена Кирилова

Прекомерната консумация на сол може да причини автоимунни заболявания, включително множествена склероза, съобщава Reuters.

Това сочи ново проучване, чиято цел е да установи ролята на специфичен клас клетки, които са свързани с възпалителните процеси в тялото.

Оказало се, че повишената консумация на сол увеличава нива на тип имунни клетки, които са свързани с автоимунните заболявания.

За целите на изследването са направени експерименти с мишки. Гризачите били генетично видоизменени, така че да развият множествена склероза. Опитите показали, че подложени на еквивалент на западната диета, в която има много сол, състоянието на животните се влошило, предаде БТА.

Това показва, че солта има роля за предизвикването на заболявания като множествена склероза, диабет тип 1 и ревматоиден артрит при тези, които са предразположени към тях.

По думите на Дейвид Хафлър, професор по имунобиология от Йейлския университет и ръководител на един от изследователските екипи. Учените отбелязват, че изследваните лица, които посещават поне веднъж седмично заведения за бързо хранене, имат отчетливо повишение на нивата на клетките с разрушителни функции, които се произвеждат от имунната система при нараняване или чужди нашественици.

Ето защо на хората, които са предразположени към автоимунни заболявания, се препоръчва да намалят солта.

Водещи

Най-четени