Софиянци имат по-лесен достъп до спешната помощ 08.11 | 16:43

Центърът за спешна помощ в "Кремиковци" скоро ще разшири обхвата си

От Елена Кирилова

Достъпът на пациентите до спешна помощ се е подобрил значително, след като бе открит Центърът за спешна помощ в район "Кремиковци", заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус".

По думите на Атанасова целта е за максимално кратко време да се достигне до адресите и да се обслужат бързо повикванията на хората.

Здравният министър подчерта, че новият център, намиращ се в 16-то ДКЦ в "Кремиковци", все още е слабо работещ филиал. От 10 октомври досега в него са получени само 216 повиквания. Това се равнява на слабо натоварване, макар че в общината има 17 села, твърди Атанасова.

За сравнение в София само за 24 часа се правят около 450 – 500 повиквания.

Д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София, заяви, че се предвижда новият център да разшири обхвата си и да започне по-активна работа.

Между 1 януари и 31 октомври тази година в центровете за спешна помощ в цяла България са приети 667 093 сигнала, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Хоспитализирани са 149 783 възрастни и 22 915 деца.

Само в една четвърт от случаите състоянието на пациента е било спешно и е имало нужда от болнично лечение. Това показва анализът на база броя изпълнени повиквания и хоспитализирани пациенти. 

Водещи

Най-четени