Спете на воля, за да сте слаби 20.06 | 13:00

Трябва да си осигурявате добър нощен сън, тъй като недоспиването води до затлъстяване

От Кремена Бедерева

Хората, които искат да поддържат здравословно тегло, трябва да си осигуряват добър нощен сън, тъй като недоспиването води до затлъстяване, пише в. Daily Mail, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Специалисти от университета на Чикаго са установили, че недостигът на сън активира молекула в тялото, която подтиква към нездравословно хранене и повишава риска от затлъстяване.

Авторите на проучването са открили, че когато хора на възраст между 20 и 40 години спят само по 4,5 часа през нощта, апетитът им за храна се изостря.

Причината е в молекула, известна като 2-AG. Тя е част от ендоканабиноидната система и контролира удоволствието от храненето. Подобно стимулиращо апетита въздействие има и наркотичното съдържание на марихуаната, допълва БТА.

"Предишни изследвания са показали, че недостигът на сън изостря глада и стимулира апетита. Механизмът за преяждане след недоспиване вероятно се задейства от повишаването на нивата на 2-AG в кръвта. Данните от настоящото проучване са сигнал за милиони хора, изложени на повишен риск от затлъстяване в резултат на хронично недоспиване", казва д-р Ерин Хенлън от изследователския екип.

Най-четени