Спешната помощ ще се отзовава първо при най-закъсалите пациенти 01.10 | 09:41

Хората с температура ще бъдат пращани при джипитата

От Христина Рафаилова

В скоро време трагичните случаи със загинали пациенти заради закъснели линейки може да останат в миналото или поне да бъдат намалени. От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ предлагат да бъдат въведени категории, с които да се определя доколко неотложна е намесата на лекарите. Според тях линейките ще се отзовават първо на най-нуждаещите се от помощ, съобщава в. "Труд". 

Специалистите предлагат да има 4 групи пациенти – най-спешни, спешни, такива, които могат да изчакат, и четвърти, които ще се насочват към личния лекар.

В първата ще влизат хората, които нямат пулс, не могат да дишат или са в безсъзнание. 

Във втората категория ще попадат пациентите с проблем в сърдечносъдовата, дихателната или централната нервна система. 

Трети по спешност ще са болните с температура от няколко дни. 

В 4-та категория, която ще е отговорност на личните лекари, ще са пациенти с най-обикновена вирусна инфекция или хипертонична криза (само с измерено по-високо артериално налягане), но без усложненията гръдна болка или световъртеж, които издават много сериозни диагнози.

Десислава Кателиева от организацията коментира, че подобна мярка ще бъде в полза на пациентите, тъй като в момента линейките ходели първо при най-нахалните болни, а не при най-нуждаещите се.

Водещи

Най-четени