Спешни болнични комплекси топят смъртността с 10% 20.12 | 09:48

Прогнозата направи здравният министър д-р Таня Андреева

От Кремена Бедерева

За четири години с поне 10% ще намалее смъртността у нас, след като се изградят и започнат да функционират спешни болнични комплекси. Те ще бъдат на територията на големите болнични заведения. 

Прогнозата направи здравният министър д-р Таня Андреева по Нова телевизия.

От първи януари започва изграждането на 11 спешни центъра в цялата страна. В София те ще бъдат на територията на "Пирогов" и болница "Света Анна". До две години реално структурата ще бъде изградена, обеща Андреева.  

Това ще бъдат места, при които при по-тежки случаи ще се закарват пациентите. Колко души ще работят там, зависи от потребностите. 

"Ще има приемно отделение, плюс болнично спешно отделение. В приемното отделение ще се прави преценка дали човекът е за шокова зала, или за реанимация", каза Таня Андреева. 

По думите ѝ в тези комплекси ще могат и петима, и десет души да бъдат поети едновременно. 

"Много дълго в нашата система заплащането не е адекватно", призна здравният министър.

Очаква се за 2013 г. спадът на раждаемостта да е най-голям и да ударим дъното по раждаемост. Но демографията не е само въпрос на здравеопазване, а и на социална политика, подчерта Андреева.

Тя добави: "Надявам се догодина да има икономическа стабилизация, да се намали безработицата. Като акушер гинеколог ще кажа, че отказът от второ и трето дете е поради икономически причини, а не поради здравословни. Целта през следващите години е младите и децата да живеят по-качествен живот. Да имаме по-здраво население и да има репродуктивна дейност", заяви министърът.

Водещи

Най-четени