Стартира първият интернет портал за дислексията 07.01 | 15:25

Порталът помага и на децата, и на родителите

От Елена Коцева

Стартира работа първият интернет портал, посветен на състоянието дислексия

В него може да бъде открита полезна информация за това какво представлява дислексията, какви са най-често срещаните симптоми и къде могат да бъдат проведени консултации със специалисти.

В сайта има и он-лайн тестове както за деца, така и за възрастни, които дават възможност на всеки бързо и лесно да получи предварителна представа за собственото си състояние.

В интернет страницата могат да се намерят препоръки и техники за работа с деца с дислексия, съвети към родителите, методи за запаметяване и много друга полезна информация.

Предвидена е и секция с актуална научна информация, насочена към специалисти, за различни аспекти, касаещи дислексията.

Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното, невъзможност на мозъка да подреди в конвенционален ред буквите.

При четене или се объркват някои букви с други, или се разместват местата на буквите в думите. Дислексията не е вид умствено изоставане, дори понякога при наличието и се наблюдават феноменални способности в други направления.
Тя може да се причини от органични увреди на мозъка, например инсулт или тумор. 

Инициативата с откриването на портала е част от проекта на Vivacom в подкрепа на децата с дислексия и аутизъм у нас.

Интернет порталът http://dyslexia.vivacom.bg се поддържа от екип на VIVAVOM Институт за детско психично здраве и развитие с ръководител проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология. 

В института за първи път в България на едно място заработи мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подходящи специалисти. Той може да поема по 10-15 деца на ден.

В центъра е изградена и специална сензорна зала с иновативно оборудване, с цел развиване и работа със сетивата на децата в процес на терапия.

На консултациите и диагностиката на деца с дислексия и аутизъм или със затруднения в образованието и комуникацията могат да присъстват и родителите. Този подход е нов за България и помага на родителите да се запознаят с реалните трудности на децата си и да се научат как по-добре да комуникират с тях.

Освен това родителите могат да се възползват и от откритата от VIVACOM безплатната гореща линия 0 800 1 DSLX ( 0 800 1 3759), на която да получат всякаква информация за дислексията и аутизма.  

Водещи

Най-четени