Студът и сушито са ключът към дълголетието 18.02 | 16:54
Те забавят процеса на стареене
Ключът към дълголетието се крие в похапването на суши навън през зимата, твърдят американски учени, цитирани от Daily Express.
Според екип от Университета в Мичиган ниските температури и уасабито активират генетичен процес в мастните клетки и невроните, който удължава живота на кръглите червеи.
Същата "генетичната програма” съществува и при хората, ето защо експертите смятат, че е възможно тя да забавя процеса на стареене.
Учените смятат, че студеният въздух активира рецептор, познат като канал TRPA1 в нервните и мастните клетки на кръглите червеи. Той предава калций в клетките, достигайки до ген, който е свързан с дълголетието.
Подправката уасаби също има свойството да активира канала TRPA1.
Всичко това кара експертите да смятат, че сушито през зимата може да е особено полезно за забавянето на процеса на стареене, предаде БТА.
Водещи
-
Ето какви суми ще получат родителите, според Бюджет 2025
11.02 | 21:00
-
Зомбори се връща в „Капките”
11.02 | 20:40
Най-четени
-
КТ „Подкрепа“: Над 90 % от 1000 работещи са недоволни от възнаграждението си
Това показва анкета на Конфедерацията
11.02 | 17:00
-
Увеличението на пенсиите от 1 юли би трябвало да бъде с около 8,5%
Това сочат данните и изчисленията към момента
11.02 | 16:30
-
Премиерът Росен Желязков е в Париж за Срещата на върха по въпросите на изкуствения интелект
Форумът събира световни лидери, представители на бизнеса, академичните среди и гражданското...
11.02 | 11:15
-
Козлодуй и Криводол първи минаха на евро
11.02 | 08:13