Сурогатното майчинство - само по здравословни причини и с некомерсиална цел 21.09 | 17:56

Над 27 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми

От Ивелина Георгиева

Разрешаването на заместващо/сурогатно майчинство в България ще съществува легално - само и единствено по здравословни причини в семейната двойка. Ще се позволява сурогатно майчинство само с некомерсиална цел.

За целта ще бъде подписан предварително договор, в който ще се упоменават изискванията и права за двете страни – родителите и заместващата майка. Този договор ще бъде разглеждан в съда, ако той или едната от страните не одобри клаузите в договора, той няма да бъде подписван и няма да се извършва процедура.

Това гласят основните текстове в законопроекта за узаконяване на заместващото майчинство, който трябва да бъде готов до края на октомври.

Това съобщи народният представител Калина Крумова, която е вносител на законопроекта. По думите й от края юли законопроектът е в Народното събрание и е минал почти с пълно мнозинство в една от най-важните комисии - тази по правните въпроси.

Следващата седмица ще влезе за разглеждане в здравната и социалната комисия. Според Крумова между първото и второто гласуване на законопроекта сигурно ще има козметични промени в него, защото това е нова материя за страната ни.

"Ако заместващата майка поиска от родителите 25 хиляди лева и съдът прецени, че това е сурогатно майчинство с комерсиална цел, тя няма да бъдете одобрена за процедурата", обясни Калина Крумова и добави, че целта е да се защити интереса на двете страни.

В законопроекта ще се забранява една жена да бъде повече от три пъти заместваща майка, за да се предотврати превръщането на сурогатството в бизнес.

"Твърдо стоим зад идеята двойката, която ще се възползва от заместващо майчинство, да има сключен граждански брак", подчерта Крумова. Тя посочи, че са направили проучване във всички страни, където сурогатството е факт, а Русия е една от държавите за пример в това отношение и там бракът е задължително условие, за да се извърши процедурата.

"В българската действителност много хора живеят без сключен граждански брак", коментира Крумова и подчерта, че ако това по някакъв начин се яви толкова сериозен проблем за двойки, те ще се измисли разрешение и за семейства, които нямат сключен граждански брак.

В законопроекта заместващото майчинство ще е разрешено само за български граждани или са смесени бракове, от които единият е българин.

Семействата и заместващата майка ще бъдат задължени на профилактични посещения при медицинско лице и психолози, които ще извършват терапии с тях. Аборт ще се разрешава само, когато въпросната бременност застрашава живота на бременната жена.

Финансирането на процедурите ще се извършва по същия начин, както е за ин витро процедурите, заяви Крумова. Има фонд, който финансира до три безплатни процедури. Единственото нещо, което родителите ще поемат финансово, са консултациите с психолог и здравните посещения.

Има сериозна нужда от въвеждането на този закон, защото той ще е единственият шанс на много семейства да се сдобият с потомство и да станат родители, коментира д-р Йосиф Димитров, председател на Българската асоциация по стерилитет и семейно планиране.

В България над 270 хиляди са двойките, които имат репродуктивни проблеми, посочи Калина Крумова. Този законопроект има за цел единствено да им помогне и да се намали демографския срив на страната, сподели народният представител.

В европейски мащаб едно на шест семейства има репродуктивни проблеми, а в България се смята, че те са повече, тъй като скритият стерилитет нараства, посочи Вили Чобанова, от Фондация "Искам бебе".

"С тази смела крачка ще направим много семейства щастливи", коментира тя.

В момента се работи върху един пакет от законодателни промени, който не включва само тези в семейния кодекс, а предвижда да се промени част от текста в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, за да се предоставят съответните права на двете майки, каза адвокат Николай Вълков.

По думите му се работи и върху проект за промени в Наказателния кодекс - в случай, че сурогатната майка избяга по време на бременността, не желая да даде детето на родителите, направи нарочно аборт, пие, пуши и др.

Водещи

Най-четени