Тай-чи помага на пациенти с хронична сърдечна недостатъчност 27.04 | 10:20

Древната китайска медитативна практика повдига духа

От Ивета Бебова

Според изследване на израелски учени древната китайска медитативна практика тай-чи оказва изключително ползотворно въздействие при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност.

Макар че тай-чи не оказва въздействие върху физическото състояние на пациентите, тези упражнения за духа и тялото влияят много добре върху настроението им, установява още изследването.

"Тай-чи упражненията са безопасни и лесни, те могат да подобрят здравето, качеството на живота и симптомите на хората със сърдечни проблеми", се посочва в изследването, цитирано от Medicalpress.

Изследването е проведено върху 100 пациенти. При пациентите, които правили тай-чи упражнения, се наблюдавало значително подобряване на състоянието, те били в по-добре настроение и много по-спокойни.

Тай-чи е древно китайско бойно изкуство, което произлиза от Чигун - древна дисциплина, която е част от традиционната китайска медицина. Според някои учени, тай-чи се появява преди повече от 2500 години.

Тай-чи е серия от бавни движения за самозащита и постигане на вътрешен мир и спокойствие. Те представляват серия от плавни движения, с изместване на баланса и теглото и дихателни техники.

Вече е признат благотворният им ефект върху различни заболявания като хипертония, мускулно-скелетни заболявания, включително и фибромиалгия.

Контролираните плавни движения и ритмичното дишане имат благоприятен ефект върху физиката, като подобряват координацията и здравословното състояние на организма.
 
Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром, при който сърцето поради нарушение на своята систолна или диастолна функция не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи метаболитните нужди на тъканите.

Симптомите включват затруднено дишане, кашлица, хронична венозна конгестия, подуване на глезените.
Лесни практически техники за упражняване могат да се повишат качеството на живот на пациента.



Водещи

Най-четени