Три пъти мери, един път режи не важи за НЗОК – фондът си поиска още 100 млн. лв. 25.09 | 12:59

Предложението за актуализация на бюджета пътува към здравния министър

От iNews.bg

Втората актуализация на бюджета на НЗОК в рамките на 1 година е напът да се осъществи. На заседанието си днес Надзорният съвет на касата реши да поиска още 100 мпн. лв., за да се гарантират медицинските услуги за пациентите до края на годината. Това информира шефът на ръководния орган – зам. финансовият министър Кирил Ананиев. 

Най-голямата порция ще отиде за болниците. Преди време стана ясно, че здравните заведения са подобрили собствения си рекорд за размера на дълговете си. За покриване на дейностите на лечебните заведения ще бъдат отделени 50 млн. лв. 25 млн. лв. ще отидат за лекарства за домашно лечение. За терапиите на онкоболните ще се поискат 15 млн. лв. допълнително, както и 10 млн. лева – за медицински изделия.

Ананиев уточни, че средствата ще бъдат осигурени от наличностите по сметката на НЗОК към 1 януари 2014 г. Това е остатък от средствата от цялостната дейност на НЗОК за миналата година. 

Искането за ремонт на бюджета ще бъде изпратено днес на министъра на здравеопазването. Актуализацията на бюджета на НЗОК не засяга трансфери от националния бюджет към този на НЗОК, каза още той. 

Същевременно Надзорният съвет е решил здравната каса да се сдобие с ново звено, което да анализира разходите на фонда. 

Водещи

Най-четени