Тъмната страна на шоколада помага на белите кръвни телца 28.02 | 14:42

Яденето на черен шоколад е полезно, научно доказано

От Боян Кърпачев

Може да ви звучи прекалено хубаво, за да бъде истина, но шоколадът наистина е добър за вашето здраве. Учените вече са открили причината за това.

Черният шоколад помага за възстановяване гъвкавостта на артериите. Също така не позволява на белите кръвни телца да полепнат по стените на кръвоносните съдове. Именно тези две ползи играят важна роля за предотвратяване на атеросклерозата. Тъмният шоколад бори артериалната ригидност и адхезията на белите кръвни клетки без значение колко флаваноли има в него.

"Ние съставихме една по-пълна картина на въздействието на шоколада върху здравето на кръвоносната система. Открихме дори, че веществото флаваноли има благоприятен ефект върху нея", казва д-р Дитрих Есер, изследовател от Института по храните и храненето във Вагенинген, Холандия. "Повишеното съдържание на флаваноли обаче засяга вкуса на шоколада. Така че колкото по-неприятен е вкусът на шоколада, толкова по-здравословен е той".

За да направят това откритие, д-р Есер и неговите колеги анализирали 44 мъже на средна възраст, които били с наднормено тегло. Те консумирали по 70 грама шоколад на ден през два периода от четири седмици. Участниците получавали или специално произведен тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли или обикновен такъв. И двата шоколади имали еднакво съдържание какаова маса.

Преди и след двата периода изследователите провели различни измервания, които показвали здравето на сърдечно-съдовата система. По време на проучването участниците били посъветвани да се въздържат от определени хранителни продукти, за да се избегне увеличаване на теглото.

1206296

"Ефектът, който тъмния шоколад оказва върху телата ни е окуражаващ. Не само може да замести някои видове терапии за подобряване действието на кръвоносната система, ами и намалява чувството на вина от яденето му", казва д-р Джералд Вайсман, редактор на списани FASEB.

Докладът ще бъде публикуван в мартенското издание на списание FASEB.

Водещи

Най-четени