Вижте какво ще стане, ако прекалите с шоколада 01.11 | 15:13
Многото количество сладко може да ви убие. Наистина.

Повече от 7 килограма шоколад трябва да изяде 10-годишно дете, за да се отрови със съдържащия се в него теобромин, изчисли заместник-редакторът на научнопопулярния сайт RealClearScience Рос Померой, съобщи РИА "Новости".
Ключов елемент, който прави шоколада опасен и му придава горчивия вкус, е теоброминът. Той е алкалоид като никотина, кокаина и морфина. Какаовите зърна, от които обикновено се произвежда шоколад, сдържат 1,2% теобромин.
В организма на човека малко теобромин разширява кръвоносните съдове, стимулира работата на сърцето и действа като диуретик.
В големи количества обаче може да предизвика гадене, повръщане, нарушения в сърдечния ритъм, вътрешни кръвоизливи, сърдечни пристъпи и дори смърт.
За да може интоксикацията с теобромин да предизвика поне гадене, е нужно да се изяде много шоколад, отбелязва Померой.
Дозата, която може да доведе с 50% вероятност до смърт, е 1 грам на килограм телесна маса. А това означава, че 10-годишно дете със средно тегло трябва да погълне 1900 от 70-грамовите шоколади.
Ако детето обича горчив шоколад, то и така трябва да изяде поне 600 блокчета или 7 килограма.
В голяма степен от шоколада могат да пострадат животните, твърди специалистът. Причината е, че те преработват теобромина пет пъти по-бавно от хората.
Водещи
-
Заради напускането на ДПС - ДПС: Управляващите партии с обща позиция
България се нуждае от редовно правителство, категорични са от ГЕРБ-СДС, БСП - ОЛ и ИТН
15.04 | 21:00
-
Подписаха договора за проучвания за добив на нефт и газ в Черно море
На церемонията присъства и премиерът Росен Желязков
15.04 | 20:45
-
Тръмп съкращава с 50% бюджета на Държавния департамент
Ще бъдат закрити програми и посолства по целия свят
15.04 | 20:30
Най-четени
-
Недоволство в Перник заради концесия за добив на въглища
Срещу разработването на находището се обяви и кметът Станислав Владимиров
15.04 | 16:45
-
Футболният лукс в Европа: Къде живеят звездите? 3
15.04 | 08:30
-
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене
Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.
15.04 | 11:45