Вижте какво ще стане, ако прекалите с шоколада 01.11 | 15:13

Многото количество сладко може да ви убие. Наистина.

От Гергана Златкова

Повече от 7 килограма шоколад трябва да изяде 10-годишно дете, за да се отрови със съдържащия се в него теобромин, изчисли заместник-редакторът на научнопопулярния сайт  RealClearScience Рос Померой, съобщи РИА "Новости".

Ключов елемент, който прави шоколада опасен и му придава горчивия вкус, е теоброминът. Той е алкалоид като никотина, кокаина и морфина. Какаовите зърна, от които обикновено се  произвежда шоколад, сдържат 1,2% теобромин. 

В организма на човека малко теобромин разширява кръвоносните съдове, стимулира работата на сърцето и действа като диуретик. 

В големи количества обаче може да предизвика гадене, повръщане, нарушения в сърдечния ритъм, вътрешни кръвоизливи, сърдечни пристъпи и дори смърт. 

За да може интоксикацията с теобромин да предизвика поне гадене, е нужно да се изяде много шоколад, отбелязва Померой. 

Дозата, която може да доведе с 50% вероятност до смърт, е 1 грам на килограм телесна маса. А това означава, че 10-годишно дете със средно тегло трябва да погълне 1900 от 70-грамовите  шоколади.

Ако детето обича горчив шоколад, то и така трябва да изяде поне 600 блокчета или 7 килограма. 

В голяма степен от шоколада могат да пострадат животните, твърди специалистът. Причината е, че те преработват теобромина пет пъти по-бавно от хората.

Водещи

Най-четени