Уролозите в "Пирогов" няма да напускат 13.12 | 13:01

Андреева не приема упреците за "чистка" на директори на болници в страната

От Кремена Бедерева

Уролозите в "Пирогов" се отказаха от оставките си и засега ще оттеглят заявленията си. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева във връзка с възникналия проблем в "Пирогов", където всички уролози си подадоха молбите за напускане заради конфликт с началника на анестезиолозите в лечебното заведение.

"От понеделник ще бъде извършена проверка. Аз се срещнах с директора на болницата и говорихме много по този въпрос. Проверката, която ще бъде извършена в понеделник, цели да изясни кое е довело до развитието на обстоятелствата по този начин", допълни тя. По думите ѝ целта е да изясни причините, тъй като толкова масово подаване на оставки означава, че проблемът действително е сериозен.

Не приемам по никакъв начин упреците за политическа "чистка" на директори на болници в страната, каза още министърът на здравеопазването. Мога да изброя десетки директори на болници, назначени от ГЕРБ, както и членове на БСП, които не са и няма да бъдат сменени, заяви министър Андреева.

По повод твърденията за смяна на директорите на болниците "Света Екатерина" и "Александровска" в София тя каза: "Може да се говори, но аз не съм заявявала такова нещо. Има одит в много болници, проверките не са разпоредени от мен, а са по план на инспекция "Медицински одит" и на НЗОК."

Тя отбеляза още, че режимът на контрол върху забраната за тютюнопушене никога не е бил "отпуснат". Силно се преувеличава с твърденията, че законът не се спазва и липсва контрол, напротив – проверките вървят и непрекъснато имаме информация за нарушения, посочи Андреева. Тя отбеляза, че по време на празниците контролът върху забраната ще бъде засилен, като регионалните здравни инспекции в страната ще провеждат както планови, така и изненадващи проверки, допълва БТА.

Водещи

Най-четени