Учени откриха трайно оръжие срещу заболяването на белите дробове 10.09 | 12:14

Надали сте вярвали, че именно това ще ви помогне

От Беатрис Николoва

Германски учени от Мюнхенския изследователски център са открили необичаен начин за намаляване на риска от астма и други белодробни заболявания. Те съветват родителите да заменят стандартните детски завивки с овчи кожи, пишат от Daily Mail.

Децата, спали на животинските кожи през първите три месеца от живота си, на 10 години по-рядко боледуват от астма или алергии. Според експертите микробите, които се намират в овчите кожи, позволяват да се предпази организмът от болести, като укрепват имунната система, пише БТА.

Това е поредното потвърждение на т.нар. хигиенна хипотеза. Според нея съвременното стерилно общество нанася вреди на имунитета, правейки хората беззащитни. По тази причина родителите не трябва да се тревожат, ако децата им вдигат храна от пода, ако в дома се гледат кучета или във фамилията е прието близките да се целуват. А най-полезно е да се излиза за по-дълго време извън града.

В рамките на изследването учените са проследили здравословното състояние на 2441 деца до навършването на 10-годишна възраст. 55% от всички малчугани са спали на овчи кожи. Това е намалило риска от астма и други белодробни заболявания със 79% на 6-годишна възраст. А на 10-годишна той спадал с 41%.

Водещи

Най-четени