Фармацевтите против новите промени в Закона за лекарствените продукти 27.05 | 13:20

Те протестираха срещу приетите от НС промени - лекарства без фиксирани цени, хора с нефармацевтично образование да работят в аптеките и др.

От Кремена Бедерева

Фармацевтите протестират срещу приетите от Народното събрание на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина - лекарства без фиксирани цени, хора с нефармацевтично образование да работят в аптеките и др.

Според Българския фармацевтичен съюз, законът разрешава лица без фармацевтично образование да работят в аптеките, а ценообразуването на лекарствата и издаването на разрешителни за търговия с лекарствени продукти ще става непрозрачно и без участието на обществеността в лицето на съюза.

Според тях, този закон е променян 45 пъти през последните 10 години. На протестния митинг имаше не повече от 150 човека. Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Мирослав Ненчев увери, че техните аптеки не са затворени, докато те протестират.

Според него някой "дърпа конците" на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, информира БТА.

В отговор на въпрос кой е този "някой", Ненчев отговори, че министър Константинов преди време е заявил пред фармацевтите, че "нищо не разбира от фармация" и делегира всички правомощия на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, каза, че приемът на хранителни добавки трябва винаги да се съчетава с режим на хранене и прием на лекарства.

"Само един магистър фармацевт, който е квалифициран в това – да познава действието на лекарството, може да прецени дали един пациент може да вземе и определена хранителна добавка. Точно тук е конфликтът, необходимостта от квалификация. Един служител в аптека, който няма фармацевтично образование и не може реално да прецени дали да даде дадена хранителна добавка, ако пациентът например приема лекарство против съсирване на кръвта”, обясни още пред Агенция "Фокус" Вълев.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, обаче фармацевтите нямат основание да протестират. По думите му, бъдещето е на големите аптеки, които задоволяват все повече нужди на пациентите. Тези аптеки на свой ред имат нужда и от повече специалисти, не само от фармацевти.

"Цялата техническа работа се извършва и в момента от 15 години насам от нефармацевти. Всичко това, което те предричат, че ще се случи – пълни апокалипсиси, не са се случили, защото то отдавна вече е факт. Работата на нефармацевтите в аптеките вече е факт и нещо повече, тя е абсолютно неизбежна, въпреки протестите. Това се е случило във всички европейски държави и дори е смешно да бъде коментирано”, каза председателят на асоциацията.

На 25 юни се очаква още един протест на фармацевтите, а днешният е неговата генерална репетиция, допълни Ненчев.

Водещи

Най-четени