Фармацевтите скачат срещу промените в сектора 25.03 | 14:45

Те са против изготвения от МЗ проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

От Кремена Бедерева

Фармацевти скачат срещу изготвения от Министерство на здравеопазването (МЗ) проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

До това решение се е стигнало след среща на магистър-фармацевти от Велико Търново, Стара Загора и Монтана. Те са приели и декларация, с която изказват недоволството си. До дни документът ще бъде подписан и от фармацевтите от цялата страна. Всички се обявяват срещу основни моменти в подготвения проект на уредба на лекарствоснабдяването в България.

С проекта от 16 март 2011 г. Министерство на здравеопазването предвижда значителни реформи в областта на фармацията, без участието на фармацевти, лекари, дентални лекари и пациенти, се казва в съобщението до медиите. Съсловната организация на магистър-фармацевтите е научила от интернет страницата на Министерство на здравеопазването за готовия проект, съдържащ основополагащи промени във фармацевтичния сектор.

"Въпреки че администрацията на МЗ е изпратило до БФС две писма, че при евентуално изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина позициите на БФС ще бъдат обсъдени, нито едно предложение на съсловната организация не е разгледано. Не само че не са обсъдени предложенията на БФС, но, както бе посочено, съсловието не е предварително запознато с готвените изменения”, обясняват от съсловната организация.

Оттам заявяват още, че във връзка със създаденото напрежение в сектора ще свикат извънредно заседание на Обществения съвет в здравеопазването, в който участват съсловните организации на медицинските специалисти, пациентските организации и синдикатите.

Идеята е да се обсъди законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и други актуални проблеми в сектора.

Водещи

Най-четени