Фелдшерите на протест за узаконяване на професията им 22.06 | 11:51

Искат обучение по специалността в медицинските факултети

От Петя Михайлова

Фелдшерите започват протести на 4-ти юли.

Това обявиха официално от професионалното им сдружение, цитирани от БНР.

Протестните действия ще се проведат от 10 ч. до 11 ч. пред областните управи в цяла България като протестиращите ще връчат декларации на областните управители.

През втория ден протестите ще продължат на работните места от 10 ч. до 11 ч. със спиране работа.

Фелдшерите настояват компетенциите им да бъдат ясно разписани в нормативен документ, специалността им да се приравни с международно признатата "лекарски асистент" и да не бъде приравнявана с медицинската сестра.

Сред исканията на здравните работници е и въвеждането на обучение на студенти по тази специалност в медицинските университети.

Съсловието на медицинските фелдшери започна символични протестни действия още през април. Сдружението на фелдшверите настоява за спешно узаконяване на професиите фелдшер и лекарски асистент и регламентация на статута им. Настоява се съвместно със сдружението Министерството на здравеопазването да изготви наредба за компетенциите на лекарския асистент на базата на закон, както и да се предприемат обучения по тази специалност в медицинските факултети.

До началото на 90-те години на миналия век в България са работели повече от 7000 фелдшери. След това обучението им е прекъснато (1998-1999 г. завършва последният випуск). Сега в България работят над 4000 фелдшери

Водещи

Най-четени