Фелдшерите искат по-висок статут 03.12 | 07:15

Лекарските асистенти настояват да се обучават в направление "Медицина"

От Елена Коцева

Сдружението на медицинските фелдшери (бакалаври по медицина) в България организира протестен митинг под наслов "Фелдшерите в България - единни в защита на професията си и професионалното си достойнство".

Те настояват за равнопоставеност на професионалната организация, за компетентно и качествено здравеопазване в България. Митингът ще се проведе на 8 декември в градинката зад парламента от 10 часа.

Повод за протеста е фактът, че народните представители от комисията по здравеопазване не са се съобразили с исканията на сдружението, уточняват от организацията.

Според тях с приетите промени в Закона за здравето се ограничават правата на работа на фелдшерите. В резултат на това пациентите ще бъдат лишени от качествена медицинска помощ.

iNews припомня, че сдружението настояваше фелдшерите да бъдат обучавани в направление "Медицина” както и да бъде осигурена приемственост между старо и ново поколение в професията, за да се създаде възможност за пълен достъп на населението в България до качествено медицинско обслужване и лечение.

Депутатите обаче решиха да оставят лекарските асистенти към направление "Здравни грижи”.

 

Водещи

Най-четени