Фитнес манията и анаболите водят до стерилитет 11.05 | 12:38

Специална капсула сваля цената на инвитро процедурата

От Теодора Кокаланова

Хлор съдържащите съединения и пестицидите са едни от най-големите врагове на репродукцията. Фитнес манията и използването на анаболи също води до стерилитет. Да не говорим за отпадъците от промишлеността, които попадат в организмите ни, без да усетим. Като добавим към всичко това изгорелите газове от автомобилите и цигарения дим, положението става още по-трагично.

Инжектирането на т.нар. хормон на растежа се е превърнало в епидемия, а това съсипва организма на мъжете и ги лишава от наследници. "Сауните също са противопоказни. Полово предаваните заболявания също са голям проблем, особено ако не се лекуват навреме", отбеляза Д-р Йосиф Димитров, специалист по репродуктивно здраве.

Според него, който е реализирал първото успешно инвитро оплождане у нас, успехът при една инвитро процедура зависи не само от апаратурата, но и от медикаментите и от умението на лекарите. 

"На първо място обаче стои доверието между пациента и лекаря. След това е екипът – лявата ръка трябва да знае какво прави дясната, т.е. той трябва да е като една добре смазана машина. Чак тогава е опитът – колкото по-дълго работи един екип, толкова по-добри ще са и неговите резултати", категоричен е той.

По думите му на четвърто място са медикаментите, хранителните среди и апаратурата, които се използват. "И до ден днешен целият екип се стреми към подобряване на квалификацията си, защото колкото и да е добра една апаратура, тя не работи сама", потвърждава специалистът.

Според д-р Димитров ултразвуковата апаратура или т.нар ехограф, познат още като видеозон със своите 3D и 4D изображения, дава възможност за по-детайлно изследване на органите в малкия таз. Ако има някакви аномалии, те вече могат да бъдат по-лесно засечени и отстранени преди преминаването към самото инвитро оплождане.

Новостите в съществуващите вече методи за инвитро оплождане не спират да търпят развитие. Специалната INVOcell капсула позволява проникването да се прави чрез високочестотни импулси, трептения. "INVOcell капсулата е още една крачка напред към връщането на оплождането максимално близо до природното", смята д-р Димитров. 

Усещането е различно при този метод – пациентката е по-спокойна и уверена, защото оплождането става в нея, а не при лабораторни условия. Предимството е, че не се използват инкубаторите. Това прави този метод освен по-естествен и значително по-евтин, информира в. "Монитор". 

"Това, което колегите ни дават като данни, е обнадеждаващо – 43,2% родени здрави бебета. Всеки има различен начин за изчисляване на успеваемостта си, според мен обаче трябва да се гледа само показателя "baby at home", смята д-р Димитров.

За съжаление обаче той отбелязва, че инвитро процедурите са решение за не повече от 15-20% от двойките. "Останалите могат да бъдат лекувани с друг метод и да стигнат до спонтанно зачеване. Това обаче е преценка на лекуващия лекар – той избира най-доброто решение за неговите пациенти", смята д-р Димитров.

У нас няма официални данни за броя на семействата с репродуктивни проблеми, но се счита, че те са около 170 000.

"Според мен има увеличаване на броя на двойките с проблеми. Наскоро имахме конгрес на Асоциацията по репродуктивно здраве. Направи ми впечатление, че в Шотландия имат прекрасни регистри. Завидях на колегите – те могат да се върнат 5 години назад във времето и да направят сравнителен анализ. Дано един ден и у нас имаме такъв регистър", обнадеждаващо заяви д-р Димитров. 

Водещи

Най-четени